8.4.16

Sint-Pieters-Rode




Sint-Pieters-Rode

Start : Kasteel van Horst
Afstand : 35 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant
GPS : Horststraat 28,3220 Holsbeek

DE ROUTE :

Leuven is de poort naar het charmante Hageland. Van de bierstad fiets je naar het wijndorp Wezemaal. Onderweg zijn de Abdij van Park, de Gempemolen, het kasteel van Horst en de herberg In den Rozenkrans goeie redenen om halt te…

65-98-99-29-83-80-33-73-87-86-85-67-21-22-96-97-98-65

Op de route :

--Kasteel van Horst
Deze prachtige waterburcht in de groene vallei van de Wingebeek ligt tussen de heuvels van het Hageland. De heren van Horst worden al in de vroege 13de eeuw vermeld in geschriften. De karakteristieke donjon dateert uit de vroege 15de eeuw. Bovendien ademt het complex ook een 17de-eeuwse sfeer uit. De toenmalige bewoonster, Maria Anna Vanden Tympel, liet twee vleugels aanbouwen rond de binnenplaats en voerde belangrijke verfraaiingswerkzaamheden uit. Het indrukwekkende stucwerk op de plafonds, geïnspireerd op teksten uit de 'Metamorfosen' van Ovidius, is daar een mooi voorbeeld van. Vanden Tympel liet ook het wagenhuis bouwen, dat nu het bezoekerscentrum met erfgoedwinkel en een gezellig streekgasthof huisvest. In en om het kasteel is bijzonder veel te ontdekken: cultuur, natuur, fietsen, wandelen of lekker eten en drinken. Het Kasteel van Horst is een bezoek méér dan waard. Sinds 1996 ondersteunt Erfgoed Vlaanderen het kasteel. Een doorgedreven restauratie en passende herbestemming worden momenteel voorbereid. Op de site van het kasteel lees je meer over het aanbod aan activiteiten voor jong en oud.

--Wagenhuis Horst
Op het terras van brasserie-restaurant Wagenhuis Horst, onder de door de bliksem uitgeholde lindeboom, is het goed toeven. Je kunt er nippen van het speciale Horstbier of een Hagelandse chardonnay. Zin in meer streekproducten: naast de gelagzaal ligt het bezoekerscentrum waar je allerlei lekkers kunt kopen.

--Het Bed van Napoleon
De overlevering wil dat niemand minder dan keizer Napoleon Bonaparte hier ooit de nacht doorbracht. Op de terugweg van een inspectieronde in mei 1810 verdwaalden Napoleon en zijn klein gevolg. Verkleumd en hongerig klopte het gezelschap aan bij de afgelegen hoeve van Jef Tiet. De keizerlijke appetijt bleek verder te reiken dan het bord want ook de boerendochter Eliane viel in de smaak. Hoe dat verhaal verder afloopt, lees je in geuren en kleuren op de kaart van de huidige bistro-brasserie.

--Abdij van Vlierbeek
De benedictijnen hebben de abdij van Vlierbeek verlaten, maar er is nog altijd leven in de brouwerij! Wandelaars houden halt in de herberg van de abdij, een groot aantal gebouwen is goed bewaard gebleven of mooi gerenoveerd. Heb je interesse voor de geschiedenis van deze 12de-eeuwse abdij, dan kun je elke zondag van april tot oktober een rondleiding volgen. Start aan het infopunt 'Broederportier' aan de Westerpoort om 15 u. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

--Taverne In den Rozenkrans
Op een boogscheut van het provinciedomein ligt de abdij van Vlierbeek, met gerestaureerde abdijhoeve, abtskwartier, gastenverblijven en niet te versmaden: herberg In den Rozenkrans, waar de dorstigen laven een werk van barmhartigheid is.

--Provinciedomein Kessel-Lo
Een echt familiepark, zo kun je het Provinciedomein Kessel-Lo omschrijven. Er is voor elk wat wils: mama's en papa's kunnen er heerlijk wandelen, tennissen, vissen, fietsen, roeien en van een hapje en een drankje genieten. Voor kinderen zijn er de speeltuinen, zwem- en ploeterbaden, een verkeerspark, waterfietsen, een kinderboerderij, kortom, te veel om op te noemen. Het park is het hele jaar geopend. Voor tarieven en openingstijden kijk je op de website www.vlaamsbrabant.be.

--Provinciehuis
De provincieambtenaren van Belgiës jongste provincie Vlaams-Brabant werken sinds 2003 in dit elf verdiepingen tellende Provinciehuis, opgetrokken uit blauwe hardsteen en veel glas. Het is een ontwerp van de Portugees Gonçalo Sousa Byrne, die met enige zin voor architecturale poëzie een geel balkonnetje als contrapunt op de grijze zijkant plaatste.

--Leuven Centraal
De ontwerper van Leuven-Centraal is Edouard Ducpétiaux (1804-1869). Door zijn bewogen pamfletten net voor de Belgische onafhankelijkheid belandde hij eerst zelf in de cel. Als latere Algemeen Inspecteur van de Gevangenissen maakte hij van Leuven zijn modelgevangenis: het eerste gevangeniscomplex met individuele cellen. Bij de opening in 1860 oogstte hij daarvoor lof van de internationale humanitaire gemeenschap.

--Abdij van Park
In de lente- en zomermaanden kun je elke zondagnamiddag een rondleiding in dit schitterende abdijcomplex krijgen. Je ziet er een mix van gebouwen met gotische, barokke, classicistische en rococo-invloeden. Het kloosterpand zelf telt een kapittelzaal, een refter (nu archiefzaal), een dormitorium en een indrukwekkende bibliotheek. De blikvanger is het stucwerk in de refter en bibliotheek. Verder zie je er nog een handvol poorten, het voormalige gasthof, een oude watermolen met zeer oude vijvers, een fraaie dreef en de erg mooie abdijboerderij met stallen en tiendenschuur. Het kerkhof rond de abdijkerk is uitgegroeid tot een campo santo van de Leuvense universiteit. Talrijke rectors en professoren vonden er hun laatste rustplaats.

--Heilige Geesthoeve
In de Oaselaan ligt, verscholen onder het gebladerte, de toegang tot de Heilige Geesthoeve. Ze behoorde toe aan de Heilige Geesttafel van Leuven, die zich over de armen van de stad ontfermde. Vooral de aanpalende romaanse kapel van Overloo is van groot belang. Ze dateert van 1258 en kende een zeer levendige geschiedenis.

--Pastorie
De vrijstaande pastorie van het Korbeek-Lo en de omgeving zijn beschermd. De pastorie bezit een waardevolle tuin, met onder andere een hoogstamboomgaard.

--Bergdorp Pellenberg
De Sint-Pieterskerk van Pellenberg ligt op 106 m hoogte. Daarmee is dit het hoogste dorp van het Hageland. In Pellenberg werd een stukje Belgische geschiedenis geschreven. Op 12 augustus 1831 werd in het kasteel van het dorp, als beslechting van de Tiendaagse Veldtocht, een vredesbestand getekend tussen de Prins van Oranje en een Engelse gezant. Met deze wapenstilstand bevestigden de Hollanders definitief de onafhankelijkheid van België.

--Herendaelhoeve
Het goed werd in de 13de eeuw gesticht door de Abdij van 't Park uit Heverlee. Ze moest de kloosterlingen bevoorraden met landbouwproducten. Herendael is een van de oudste en grootste boerderijen van het Hageland. In 1849 verkocht de abdij haar hoeve. Vandaag is ze nog steeds een bloeiend landbouwcomplex, waar al vijf generaties lang dezelfde familie boert. Er is ook een paardenstoeterij op het Herendaelhof. De steile beboste helling achter het hof heet de Hel. Deze kloosterhoeve werd dus boven op de hel gebouwd.

--Sint-Martinuskerk
De Sint-Martinuskerk rees uit haar steigers in de late 18de eeuw. Ze is gebouwd in bak- en zandsteenstijl. De toren is een mooi voorbeeld van laatgotiek. Binnenin moet je zeker je oog laten vallen op een 12de-eeuwse doopvont, een 14de-eeuws Mariabeeld en een calvariegroep uit de 18de eeuw.

--De Zwaan
Vriendelijke bediening. Het is hier goed zitten. Behalve dranken zijn er ook snacks te verkrijgen zoals spaghetti, lasagne, belegde broodjes,...

--Gehucht Gempe
Gempe is een gehucht van Sint-Joris-Winge, de zuidelijke deelgemeente van Tielt-Winge. Het ligt aan het riviertje de Winge. Op de Molenbeek, een zijbeek ervan, werd al in de 13de eeuw een watermolen gebouwd; hij is gerestaureerd en in het café-restaurant kun je nu genieten van een lekker hapje en drankje. Af en toe, op zondagochtenden, wordt er nog gemalen. Het gehucht is enkele 17de-18de-eeuwse panden rijk, onder andere de 17de-eeuwse afspanning In de drie Haringen, in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur. In 1229 kwam zich in het gehucht een vrouwenklooster vestigen, maar het werd in 1795 opgeheven. Tegenwoordig blijven er alleen nog wat fragmenten van bijgebouwen van over.

--Gempemolen
De Gempemolen is een watermolen op de Molenbeek. Het klooster van Gempe verplaatste in het begin van de 17e eeuw de loop van de beek met 600 m om het verval – en dus het vermogen – aan de molen te vergroten. Na recente renovatie is het nu een sfeervolle brasserie, met streekproducten en een ‘overgrootmoederskeuken’ van chef Hans Meus (broer van tv-kok Jeroen). Behalve Vlaamse wijnen schenkt de waard ook zelfgestookte ‘chic’eau de vie’ – een digestief op basis van grondwitloof – en het ambachtelijke bier Tiense Kweiker, waarvan de opbrengst naar de Cliniclowns gaat.

--Troostembergbos
Het Troostembergbos (57 ha) is een prachtig wandelbos waarin enkele mooie beukendreven werden aangelegd. Het strekt zich uit over de heuvelruggen van de Bensberg en is sinds 1981 eigendom van het Vlaams Gewest. Je vindt hier een wandelcircuit van 5,3 km lang, gezellige picknicktafels, een schuilhut en een speelweide. Ruiters worden niet toegelaten; fietsen mag alleen waar wandelaars niet gehinderd worden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten