4.2.16

Kortenaken


Kortenaken
Boomgaardenroute

Start : Kortenaken
Afstand : 52 km
Bewegwijzering :Knooppunten Vlaams-Brabant en Limburg
GPS : Dorpsplein 33 Kortenaken

DE ROUTE :

46-45-50-21-51-48-191-545-190-147-150-28-27-356-43-42-46

Op de route :

--Kortenaken
Kortenaken ligt in het mooie, Vlaams-Brabantse Hageland; de gemeente telt vijf dorpskernen en een gehucht. Boomgaarden vormen een vertrouwd beeld in deze streek, want de fruitteelt is voor Kortenaken en de buurgemeenten belangrijk. Je ontdekt er in het valleigebied van de kronkelende Velpe en zijn zijriviertjes kasteeltjes, landhuizen en vierkantshoeven, prachtig gelegen in het groen. Kortenaken was als landbouwgemeente tienden verplicht aan een aantal geestelijke instellingen uit de omgeving: het klooster van Rotem in Halen en de abdij van Vlierbeek in Kessel-Lo (bij Leuven) waren de belangrijkste. Vanaf de vroege 13de eeuw was de abdij van Vlierbeek de enige tiendheffer. In Kortenaken vestigden zich later ook enkele adellijke grootgrondbezitters. Uit de 18de eeuw dateert het kasteel van de Wouters d'Oplinter, dat niet toegankelijk is voor het publiek. Het Hof van Liefkensrode en de kasteelhoeve in de Lapstraat zijn nog originele pachthoeven. De Sint-Amorkerk in het centrum van Kortenaken dateert uit de 16de eeuw.

--De Vriendenkring

--Halle
De Halle in Zoutleeuw werd gebouwd nadat de stad zich in de middeleeuwen ontwikkelde tot belangrijk handelscentrum. Zoutleeuw had in 1281 al een Vleeshuys of Vleeshalle gehad, maar de huidige Lakenhalle moest het te klein geworden gebouw vervangen en ook getuigen van de grootheid van de stad. De nieuwe hal werd in de 16de eeuw opgetrokken op de muur van de eerste vestingwal, die nog steeds de achtergevel is. Behalve voor handel werd het gebouw ook gebruikt als ontmoetingsplaats en kazerne voor de Schuttersgilde, die in de middeleeuwen een zuiver militaire functie hadden. Vandaag kan hier ook de dorstige gelaafd worden en de honger naar nieuwsgierigheid gestild: in de Halle zijn de Toeristische Dienst en een taverne gevestigd.

--Historisch stadhuis
'Imposant' is het minste wat je van het stadhuis van Zoutleeuw kunt zeggen! Het werd gebouwd in de 16de eeuw in een overgangsstijl van gotiek naar renaissance. Doe beslist even de moeite om hier naar binnen te wandelen: op de tweede verdieping is een permanente archeologische tentoonstelling ondergebracht.

--Provinciedomein Het Vinne
Het provinciedomein Het Vinne, een natuurgebied van 120 ha, is een uitgelezen plek om even tot rust te komen. Het was vroeger het grootste natuurlijke meer van België, maar in 1841 werd het drooggelegd ten behoeve van landbouw en turfwinning. Na de aankoop in 1930 door een luciferfabrikant werd het domein beplant met populieren (houtwinning), maar in 2005 werd hier het grootste binnenmeer van Vlaanderen hersteld. Sindsdien is het een waar vogelparadijs en kan de natuurliefhebber er zijn verrekijker tevoorschijn halen. Het sterk wisselende landschap is volop in ontwikkeling en biedt een ongekende rijkdom aan (zeldzame en minder zeldzame) vogel- en insectensoorten. Op het domein grazen Galloway-runderen, wat voor een zeer verscheiden vegetatie zorgt. Geniet ook met volle teugen van een wandeling over de paden rond het meer. Rond de Vinnehoeve is er een speeltuin, een speelbosje, een kruidentuintje, een zintuigenbeleefpad, een Olympisch pad, een bezoekerscentrum, een fietsverhuurdienst (met ook aangepaste fietsen voor mensen met een beperking) en een cafetaria. De omgeving van de Vinnehoeve is toegankelijk voor rolstoelen. In het bezoekerscentrum kun je daisy-spelers ontlenen voor een kort bezoek aan de kruidentuin en voor uitleg bij de reliëfplannen van het gebied. De wandeling rond het hele meer is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Bij regenweer zijn laarzen noodzakelijk.

--Bistro het Vinne
Het provinciedomein van 130 ha is sinds 2004 een toegankelijk natuurreservaat. In de middeleeuwen werd hier turf gestoken. De kuilen die zo ontstonden, vulden zich met water. Wandelpaden doorkruisen het gebied. Je kunt er een observatietoren beklimmen. Uitblazen kan met een streekgerecht in de aanpalende bistro.

--Waterkasteel van Binderveld
Het schilderachtige waterkasteel van Binderveld, volledig omgeven door een slotvijver, gaat ver terug in de tijd: het bestond al in de 12de eeuw. Het woonhuis in Brabantse renaissancestijl werd in 1729 na een brand heropgebouwd. Het poortgebouw dateert van 1661.

--Kasteel Nieuwenhoven
Net zoals ’t Speelhof behoorde het kasteel van Nieuwenhoven toe aan de abten van de Sint-Trudoabdij. In het begin was het een zomerverblijf, later verbleven ze er permanent, aan de rand van het Galgenbos. De gerenoveerde gebouwen zijn in privéhanden, maar de eigenares stelt een deel ervan open voor permanente bewoners en een aantal verenigingen. In de weiden rond het kasteel grazen wollige alpaca’s.

--Nieuwerkerken
Midden in de prachtige fruitboomgaarden van Limburg ligt het idyllische Nieuwerkerken. De tuinbouw en vooral de fruitteelt zijn belangrijke economische sectoren, net als in de rest van vochtig Haspengouw. Vooral in de lente, wanneer de fruitbloesems het landschap witroze kleuren, kun je genieten van een prachtig panorama. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de gemeente ook nog enkele mooie kastelen, en verspreid over de deelgemeenten talrijke oude boerenhoven. Nieuwerkerken is al eeuwenlang een landbouwgemeente. Enkele deelgemeenten maakten deel uit van het graafschap Loon; voor Nieuwerkerken zelf was de situatie niet zo duidelijk. De gemeente stond dan ook bekend als een plek waar misdadigers en vogelvrijverklaarden hun toevlucht zochten. Tot een eind in de 19de eeuw was Nieuwerkerken een vrij geïsoleerde woongemeenschap te midden van een uitgestrekt bosgebied. Geleidelijk aan dienden de bossen plaats te maken voor aanplantingen van boomgaarden.

--Warandebos
Als je in Geetbets een wandeling plant, wijk je het best uit naar het Warandebos in deelgemeente Rummen. Ooit hoorde dit bos bij het machtige kasteeldomein van de laatste graaf van Loon, Arnold van Rummen. Het domein werd in de 14de eeuw totaal verwoest door de prins-bisschoppen van Luik. Het puin van zijn vernielde burcht ligt nog altijd verborgen in het bos. Nu is het een aangenaam wandelgebied met een interessante plantengroei.

--Kasteel van Vlierbeek
Van het oorspronkelijke kasteel van Vlierbeek uit de 15de eeuw blijven nog slechts een inrijpoort en wat bijgebouwen bewaard. Het geheel is omringd door een groot park. Er is een uitgebreid arboretum met enkele unieke bomen.

-- Geetbets
In deze streek domineert de rivier de Gete. Ze gaf ook haar naam aan Geetbets, een landelijke gemeente in het oosten van Vlaams-Brabant. De rivier maakt de eeuwenoude grens tussen de Brabantse en Limburgse tongval uit. In de middeleeuwen was Geetbets een strategische plaats op de linkeroever van de Gete die de grens aanduidde tussen het hertogdom Brabant en het graafschap Loon. Geetbets werd dan ook diverse malen door vijandelijke legers bezet en vernield. Van de oude versterking blijft in het huidige dorp nog een motteheuvel bewaard. In Geetbets staat een oude abdijhoeve waar de inkomsten voor de abdij van Vlierbeek bij Kessel-Lo verzameld werden. Het 17de-eeuwse kasteel behoorde ooit toe aan de lokale heren. Behalve het kasteel en de boerdererijen zijn er ook enkele watermolens te bezichtigen. Geetbets ligt in de Hagelandse fruitstreek. In het voorjaar is het de moeite waard om de Boomgaardenroute te fietsen.


--Café Luna - Ijssalon


Geen opmerkingen:

Een reactie posten