13.1.16

Westmeerbeek


Westmeerbeek

Start :Westmeerbeek kerk
Afstand : 43 km
Bewegwijzering : Knooppunten antwerpen
GPS : 11 Netestraat Hulshout(westmeerbeek)

DE ROUTE :

94-85-99-42-26-51-50-33-25-29-93-77-96-71-94

Op de route :

--Heist-op-den-Berg
De naam zegt het al, Heist-op-den-Berg ligt op een heuvel. De top is 48 meter hoog en is het op een na hoogste natuurlijke punt van de provincie Antwerpen. Op die 'berg', in het centrum, vinden we het fraaie Kerkplein, het gemeentehuis, het heem- en radiomuseum, het treinmuseum en de Sint-Lambertuskerk. Het interieur van de kerk is rijk versierd met enkele merkwaardige kunstwerken. Aan het Kerkplein met de oude schandpaal ligt het heem- en radiomuseum Die Swane, waarin de geschiedenis van de gemeente verteld wordt. Verder kun je in het gehucht Bruggeneinde de 15de-eeuwse Kaasstrooimolen gaan bekijken. Ook het Hof van Riemen is een bezoek waard. In het treinmuseum Pieter Nombluez tonen schaalmodellen van honderden treinen de geschiedenis van de stoomlocomotief en de evolutie naar diesel- en elektrische treinen. De water- en uitkijktoren in het Bergbos biedt een weids uitzicht over de hele Netevallei.

--Heem- en radiomuseum Die Swane
Het museum dankt zijn naam aan het dorpssymbool (een zwaan). Je komt er meer te weten over de geschiedenis van Heist-op-den-Berg en het Zuid-Kempense volksleven aan de hand van meubelen, kleding en huisraad. Regelmatig vinden er tentoonstellingen en lezingen plaats. Sinds 2003 kunnen de bezoekers op de zolder terecht voor een radioverzameling.

--Kerkplein
Het Kerkplein van Heist-op-den-Berg is een van de mooiste van Vlaanderen. Het opvallendste gebouw is de gotische Sint-Lambertuskerk, een driebeukig, zandstenen gebouw met kruisbeuk en koor. Hoogkoor en toren dateren van omstreeks 1340. Binnen vallen enkele 18de-eeuwse kunstwerken op. Voor de kerk staat de 17de-eeuwse schandpaal met leeuwenmuil. Opvallend zijn de vele zwanen die in de ramen en de voorgevels van de 17de- en 18de-eeuwse huizen afgebeeld zijn. Tegenover de kerk, aan het westelijke uiteinde van het Kerkplein, zie je de voormalige dekenij, tegenwoordig gemeentehuis, in neoclassicistische en neobarokke stijl, een prachtig gebouw. Op het Kerkplein kun je ook terecht in het heem- en radiomuseum, en in het treinmuseum.

--Sint-Lambertuskerk
De gotische Sint-Lambertuskerk bevindt zich boven op de Heistse 'berg', een sinds 1983 beschermde getuigeheuvel waarvan de zuidelijke helling is aangelegd als park. De oudste delen van de kerk (toren en hoogkoor) dateren van circa 1340. Kunstwerken, zoals het Onze-Lieve-Vrouwebeeld van Artus Quellin de Jongere en een prachtige preekstoel van W. Kerricx, sieren het interieur. Je ziet er het leven van Sint-Lambertus uitgebeeld, onderaan staan Mozes en Sint-Jan de doper, symbolen voor het Oude en het Nieuwe Testament.

--Watertoren
138 trappen en je staat boven op de water- en uitkijktoren op de Heistse Berg. Vanaf de uitkijkgalerij, op 71,6 meter hoogte, geniet je van een prachtig uitzicht op het Zuid-Kempense landschap. Bij mooi weer zijn de torens van Mechelen, Antwerpen en Brussel zichtbaar.

--Kerk van O.L.V. van Altijddurende Bijstand
Al eeuwen is deze Kerk van O.L.V. van Altijddurende Bijstand in Hallaar een bedevaartsoord. Van het aanbeden houten beeld van Madonna met Kind zijn slechts enkele fragmenten over. Bedevaarders kwamen er voor een goed huwelijk, voor vruchtbaarheid en voor een uitloting uit het leger. De oudste delen van deze kerk (toren, koor en transept) gaan terug tot de 14de eeuw. In de vroege 20ste eeuw werden de middenbeuk en de zijbeuken vernieuwd. Het geheel geeft een vrij homogene indruk. Binnen zijn de 17de-eeuwse lambrisering en twee 18de-eeuwse biechtstoelen goed bewaard gebleven.

--'t Schipke aan de Nete
Aangenaam, origineel, soms heel druk. Je kan er terecht voor een drankje en verzorgde grote en kleine gerechten.

--Kasteel van Herlaar
In Herenthout kun je in een bosrijke omgeving het kasteel van Herlaar ontdekken. Het waterslot, daterend uit de 13de eeuw, is omringd door een park. Vlakbij ligt aan de Wimp, een zijrivier van de Grote Nete, een watermolen die sinds 1846 niet meer in gebruik is. Het sluiswerk en de 19de-eeuwse molenaarswoning zijn een bezoekje waard. In de omgeving van het kasteel met grote vijvers is het heerlijk wandelen. Het kasteel zelf is in privébezit en niet toegankelijk. Het domein en de watermolen zijn sinds 1986 beschermd als dorpsgezicht en als monument.

--Kapel van de Uilenberg
De kapel van de Uilenberg staat hier al van voor 1640 en is opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Zeven-Smarten. Het gebedshuisje is beschermd sinds 1976. De kapel herbergt een merkwaardig schilderij: Onze‑Lieve‑Vrouw van zeven weeën, een kopie van een origineel van Quinten Matsys. Volgens de legende verbleef Quinten Matsys op doorreis in Herenthout in de herberg Den Uil op de Uilenberg. Daar werd hij ernstig ziek. Hij smeekte Onze‑Lieve‑Vrouw van de Uilenberg om genezing. Quinten genas en uit dankbaarheid schilderde hij toen het werk.

--Biercafé De Kluis
Je vindt het gezellige moderne Biercafé De Kluis op de markt van Herenthout. De uitbaters Ronny en Ingrid baten dit lokaal uit sinds 2005 en verwennen er graag hun gasten. Dit is een écht biercafé waar je bovendien een brede keuze hebt aan speciale bieren maar je vindt er ook tal van andere dranken. Vroeger was hier een bankfiliaal en de naam van het café verwijst hiernaar. De vroegere kluisdeur is er nog steeds; ze geeft nu toegang tot ... de koelruimte. Op zomerse dagen kun je van die lekkere bieren ook genieten op het terras met uitzicht op de markt. Ze serveren hier overigens ook een eigen bier, een Kluizeke, dat gebrouwen wordt door Jef Goetelen van 't Hofbrouwerijke, die reeds eerder andere speciale bieren brouwde zoals de Boecht en de Hofblues. Dat Kluizeke is een blonde tripel.

--Sint-Pieter-en-Pauluskerk
De Sint-Pieter-en-Pauluskerk aan de Botermarkt heeft een indrukwekkende vierkante toren in gotische stijl uit de 16de eeuw. De kerk zelf dateert vermoedelijk uit de 12de of 13de eeuw. Een brand vernielde in het begin van de 17de eeuw het dak van de kerktoren. De legende vertelt dat de inwoners van het naburige Herentals uit jaloersheid de toren in brand staken, omdat hun toren minder hoog was. Het interieur is vrij sober, maar daarom niet minder mooi.

--Herenthout
Herenthout is een mooie en oude gemeente aan de poort van de Antwerpse Kempen. De gemeente is een van de kleinste van de provincie, maar heeft toch enkele interessante bezienswaardigheden. De topper is de jaarlijkse carnavalsstoet op de zondagen voor en na Aswoensdag. Het is de oudste stoet van het land (1893!) en bezorgde het dorp terecht de naam 'Stoetersdorp'. De Sint-Pieter-en-Pauluskerk met haar monumentale toren, de Sint-Gummaruskerk, de kapel van de Uilenberg en het kasteel van Herlaar met zijn watermolen zijn de belangrijkste historische monumenten van het dorp. Je kunt in Herenthout mooie wandelingen maken langs de oevers van de Nete en genieten van stukjes heerlijke ongerepte natuur.

--Museum Schedelhof
Dit museum is het resultaat van een uit de hand gelopen hobby van Ward Geldof uit Morkhoven, een deelgemeente van Herentals. Hij verzamelde in de loop van de tijd meer dan 1200 schedels en skeletten van zoogdieren, vogels en reptielen uit alle hoeken van de wereld. Heel gewoon of heel exotisch, heel klein of juist heel groot. Je kunt het museum bezoeken op zaterdag en zondag van 10 tot 18 u. Andere dagen op verzoek.

--Fietsen Van Eccelpoel

--Café 't Centrum
Klein, gezellig café pal in het centrum van Wiekevorst.

--Heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve
Niet alleen in Bokrijk, ook in Heist-op-den-Berg wenkt een authentiek openluchtmuseum. Een initiatief van de heemkring Die Swane dat je ontdekt aan het fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen tussen de knooppunten 85 en 99. Het Heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve bestaat er uit de 17de-eeuwse Kaasstrooimolen, die dankzij een grondige restauratie in 2012 nog steeds maalvaardig is, een heemerf met een authentieke zeventiende-eeuwse boerderij en een bakhuis met oven. Op zondagmorgen worden hier nog steeds lekkere Kempische broden gebakken en op zondagmiddag kunnen de dorstigen terecht in de bijbehorende authentieke Pandoerenhoeve. Het is in deze Kempische langgevelboerderij in de winter gezellig vertoeven bij de open haard en de Leuvense kachel. Op zomerse dagen geniet je dan weer op het fraaie terras rondom de waterput. Het 'menu' is eenvoudig maar erg lekker met streekgerechten en trappistenbieren. Een gezellig uitje!

--Hulshout
Het Antwerpse Hulshout ligt in een groene en waterrijke vallei, aan de oevers van de Grote Nete. De beemden langs de Grote Nete leveren tal van schilderachtige plekjes op. Je kunt er heerlijk wandelen in domeinbos de Herenbossen. De bordjes van het Netepad tonen je de weg. In totaal beschikt Hulshout over 54 km bewegwijzerde wandelpaden, opgedeeld in zeven themaroutes. Elke route brengt je naar een andere hoek van de gemeente. In deelgemeente Westmeerbeek kun je het kasteel Ter Borcht (1780) bewonderen, vroeger het riante zomerverblijf van de familie de 't Serclaes. Het classicistische kasteel wordt omgeven door een prachtig landschapspark met vijver. Kasteel en park zijn privé en helaas gesloten voor publiek. Nog in Westmeerbeek vind je het Goor, een beschermd landschap met een typische fauna en flora.

--Brouwerij-café Den Hopperd
Biobrouwer Bart Desaeger, die afstudeerde aan de brouwersschool St.-Lieven in Gent, werkte o.a. in de melkindustrie en voor enkele grotere brouwerijen. Het bleef echter zijn ambitie een zo gezond mogelijk bier te brouwen en hij startte met de productie hiervan in 1995. Hij verwierf dan de installatie van een oud brouwerijtje dat de deuren sloot en ging aan de slag in Brouwerij Den Hopperd. 'Hopperd' betekent in feite gehopte wort. Zijn natuurbier, dat hij Kameleon doopte, zag er het levenslicht. De Kameleon tripel is een zwaar blond bier van 8,5°, een bier van hoge gisting dat op vat of op de fles hergist. Na de Tripel kwam er ook de Kameleon Amber en de Kameleon Ginseng en een donker Kameleon-bier als laatste. Op zondag kun je er steevast van proeven in het proeflokaal van Den Hopperd, in een gezellige, familiale sfeer. Je vindt de brouwerij vlak bij de Nete, ideaal dus om aan het bezoek een wandeling of fietstocht te koppelen.

--Domeinbos Herebossen
Rustig wandelen in Hulshout kan in de 62 ha grote Herebossen (domeinbos). Het gemeentelijke Netepad wijst je kronkelend de weg door het bos, voorzien van een schuilhut en banken. De Herebossen werden in de Tweede Wereldoorlog zo goed als kaalgekapt, op enkele bestanden met Amerikaanse eik na. De leeftijd van de meeste bestanden is 45 tot 55 jaar; ze bestaan uit inlandse eik, populier, lork en grove den, maar het loofhout overheerst. Onder de populieren tref je nogal wat ruigtekruiden aan zoals grote brandnetel. In andere delen van het bos groeit vrij veel braam. Ook adelaarsvaren komt veel voor. Wandelend door het bos kun je hazen, fazanten of zelfs reeën zien wegvluchten.

--Pallieterhoeve
Aangename taverne temidden de natuur nabij de Grote Nete. Je kan hier terecht voor een fris drankje en een kleine of grote hap. Grote speeltuin, ruim terras.

--Hof ter Laken
Dit fraaie kasteel wordt nog altijd bewoond door de erfgenamen van de oorspronkelijke bewoners. Het Hof ter Laken ligt vlak bij het centrum van Booischot en is omgeven door een groot park. In het 20 ha grote kasteelpark groeien ook een aantal eeuwenoude reusachtige eiken. Tijdens de kasteeldagen is er een parkbeurs met tal van exposanten; je kunt ook enkele kamers in het kasteel bekijken. De blikvanger in de bibliotheek is het beschilderde plafond met de chronologische opeenvolging van eigenaars en hun blazoenen. Het domein kan in groep bezocht worden na afspraak met de dienst toerisme van de gemeente.

--Provinciaal domein De Averegten
In het provinciaal domein De Averegten in Hallaar kun je volop genieten van het groen en wandelen langs bewegwijzerde paden. In dit bos van 100 ha broeden tientallen vogelsoorten. Je vindt er ook een taverne, een kruidentuin, een bijenhal, een speeltuin en natuurspeelplaats en een bio-schapenboerderij. Op regelmatige tijdstippen vinden er evenementen plaats in de Averegten. Meer informatie hierover op de site www.averegten.be.

--Hof van Riemen
Het Hof van Riemen is een van de oudste gebouwen van Heist-op-den-Berg. Het zou teruggaan tot de 13de eeuw. Het hoofdgebouw bestaat uit een tweebeukig woonhuis. Er zijn twee bijgebouwen, respectievelijk uit de 15de en de 17de eeuw. Het geheel werd onlangs grondig gerestaureerd. In het prachtige park is het aangenaam wandelen. In de gebouwen is een restaurant en een seminariecentrum ingericht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten