27.1.16

Tongerlo (Limburg)


Tongerlo (Limburg)

Start : Manger @ café de Kieper
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Keyartstraat 2 ,3960 Tongerlo

DE ROUTE :

12-14-18-19-20-21-22-25-27-28-13-12

Dit is een afwisselende tocht langs molens, kastelen, de Maas, de Zuid-Willemsvaart, enkele natuurgebieden, de grootste binnenjachthaven van West-Europa en een ruim aanbod van leuke horecazaken. Je komt langs de gereconstrueerde site van de 'dodendraad' uit de Eerste Wereldoorlog. Wie zin heeft in een extraatje kan 1,5 km van de route afwijken en een bezoekje brengen aan het pittoreske Nederlandse 'witte' stadje Thorn.

OP de route :

--'t Stampertje
Rustige, kindvriendelijke taverne langs de fietsroute 'Maas- en Kempenland'. Hier kan je genieten van verse pannenkoeken en wafels en je kan kiezen uit een waaier aan ijscoupes. Maar ook voor een lekkere spaghetti, salades of vegetarische gerechten kan je hier terecht.

--Marec
Bij de jachthavens van Marec (Maaslandse recreatiecentra) heb je keuze tussen een boottocht van 35 minuten of van 1 uur op de Maas. De korte route op de boot Paep van Meinecom III loopt van Kinrooi naar Stevensweert, de lange van Kinrooi naar Thorn. De boten vertrekken in jachthaven De Spaanjerd in Kinrooi (Ophoven).

--De Leeuwerik
Honger of dorst tijdens je fietstocht? Dan ben je hier aan het juiste adres voor een kleine maaltijd en/of een heerlijk Belgisch biertje. De kleine kaart biedt gebakken spek, diverse croques, een spaghetti en natuurlijk wafels of pannenkoeken.

--De Sjeiven Dörpel
Een ideale stopplaats langs het Limburgs fietsroutnetwerk. Je kan hier terecht voor een lekker ijsje, een hapje en een drankje in een sfeervol authentiek kader. Ruime selectie van pasta's, snacks, salades en suggesties. Rustig terras.

--Fietscafé/Gemeenschapscentrum 't Itterdal
In een 7 ha groot park aan de oever van de Itterbeek ligt het gemeenschapscentrum Itterdal. Vanaf het terras kijk je uit op het Engelse landschapspark met wandelpaden en een speeltuin. Achterin ontdek je de Kasteelmolen. Tot in de jaren 1980 stond er een kasteel uit 1900. In 1972 kocht de gemeente Opitter het domein, maar voor de restauratie van het verwaarloosde kasteel was er geen geld. In plaats daarvan opteerde men voor een cultureel huis waar alle verenigingen van Opitter terechtkunnen. In de cafetaria kun je je honger stillen en de bieren van de vlakbij gelegen brouwerij Sint-Jozef zoals de Pax Pils proeven.

--Sint-Trudokerk
Deze kerk bezoek je alleen al om een blik te werpen op het kostbare Antwerpse retabel (1530-1540) met zes beeldengroepen, die het Lijdensverhaal van Christus voorstellen. Het passieretabel is gemaakt in een Antwerps atelier. Dat zie je aan de merktekens die zowel op de bak als op de verschillende gebeeldhouwde groepjes werden aangebracht. Het retabel werd als topstuk gepresenteerd toen Antwerpen culturele hoofdstad van Europa was. Verder mag je deze kerk zien als een typisch voorbeeld van de Maaslandse stijl.

--Kim Clijstersfontein
In september 2010 mocht tennisster Kim Clijsters zelf 'haar' fontein in werking zetten. De inwijding gebeurde tijdens een groot volksfeest in haar geboortedorp Opitter, een deelgemeente van Bree. De fontein kreeg een ereplaats op het vernieuwde dorpsplein. Het werkstuk bestaat uit een groot oppervlak dat het tennisveld voorstelt. In de hoek staan drie beelden die de forehand, de opslag en de beroemde spreidstand van de tennisster uitbeelden. De beelden zijn levensgroot. Het werk heeft een totale hoogte van 3,80 meter en is 2,50 meter breed. De fontein, van brons en groen gepatineerd, is een ontwerp van kunstenaar Stefan Bongaerts. De waterstraal die heen en weer gaat, stelt de beweging van een tennisbal voor.

--Taverne Brouwershuis
In dit donkerbruin café/taverne heb je de keuze uit heel wat huisbereide snacks en een uitgebreid aanbod van dranken. Op een mooie dag kan je rustig uitblazen op het gezellige terras.

--Manger@café De Kieper
Tongerlo is een van de mooiste authenthieke dorpjes die Limburg te bieden heeft. Bistro Manger@cafe de Kieper ligt te midden van de prachtige natuur aan de Zuid-Willemsvaart. Beperkt aantal plaatsen dus best reserveren!

--'t Sjasse
Gezellig fietscafé. Oplaadpunt voor elektrische fietsen.

--Taverne De Sjuit
Gezellige taverne voor fietsers. Je kan hier terecht voor koffie & vlaai, een spiegelei met spek, een dagsoep en een ruim drankenassortiment.

--De Molen Kinrooi
Kinrooi bezoek je om zijn vele molens en de grote keuze aan recreatiemogelijkheden op en om de Maas. In deelgemeente Ophoven ligt De Spaanjerd, de modernste en best uitgeruste binnenjachthaven van West-Europa. Hier is plaats voor 930 zeil- en/of kajuitboten tot 35 meter, ook zijn er mogelijkheden voor jollen en catamarans. Wie liever het roer uit handen geeft, kan een vaartocht over de Maas en de Maasplassen maken met de rondvaartboot De Paep van Meinecom III naar het witte stadje Thorn of het vestingstadje Stevensweert. De zonneaanbidders kunnen in de omgeving van De Steenberg terecht op een mooi onderhouden zandstrand aan de grindmeren. In het strandhuis vind je de nodige accommodatie zoals douches, toiletten en kleedhokjes. Sailcenter Limburg biedt praktische en theoretische zeilopleidingen. Waterfietsen, kano's en zeil-, roei- of motorboten kun je hier huren. De Maas strekt zich, samen met de ermee verbonden plassen, uit over een natuurgebied van ca. 3000 ha en zorgt voor een zeer gevarieerde en ontspannende recreatieruimte. In de Maas, de grindplassen, de Kinrooise beken en de gemeentelijke visvijver De Goort kun je een visje vangen. Fietsen en wandelen kan langs het wandelwegennetwerk of het grensoverschrijdende fietsroutenetwerk van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten