25.1.16

Steenkerke


Steenkerke

Start : Aan de kerk van Steenkerke
Afstand : 45 km
Bewegwijzering :Knooppunten Westhoek-Noord
GPS : 2 Steengracht West Veurne,

DE ROUTE :

72-73-19-20-21-18-17-33-34-35-38-39-05-02-03-48-47-23-46-31-32-16-15-72

Op de route :

--Sint-Laurentiuskerk
In en rond de Sint-Laurentiuskerk staat beeldend werk van de bekendste inwoner van Steenkerke - Willem Vermandere - die recht tegenover de ingang van de kerk woont en werkt. Onder een afdakje aan de ingang van de Sint-Laurentiuskerk van Steenkerke ligt een bijzondere steen. Lang voor er sprake was van internet, televisie, radio, kranten of andere communicatiemiddelen, diende de roepsteen om nieuws te verspreiden onder de dorpelingen.

--Café De Landman

--Zoutenaaie
Zoutenaaie was ooit de kleinste gemeente van België. Ja kan hier even uitrusten bij een lekker streekbiertje, een boerenboterham of huisbereide kaas- en garnaalkroketten, een slaatje of - voor de snoepers - een ijsje of pannenkoeken.

--O.L.V.-hoekje
Via een slingerpaadje kom je bij O.L.V.-Hoekje, tot 1870 de dorpskern van Stuivekenskerke (die nu 2 km noordwaarts ligt!). Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hier een vooruitgeschoven stelling van het Belgische leger. Vandaag staan in Oud-Stuivekens nog vier woningen, de kapel O.L.V.-ter Zege, het puin van de kerktoren, gedenkzuiltjes en een altijd wapperende driekleur.

--Dodengang
In dit monument van de Eerste Wereldoorlog kun je wellicht het best de verschrikking van deze eerste grote oorlog aanvoelen. In een reconstructie van de vooruitgeschoven loopgraven ervaar je de beklemmende sfeer en de erbarmelijke leefomstandigheden aan het front. De Dodengang van Diksmuide werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar getroffen. Aan de overzijde van de IJzer en in een bunker op 20 meter van de stelling bevonden zich Duitse troepen.

--Museum aan de IJzer
Behalve Ieper heeft ook Diksmuide een indrukwekkend museum gewijd aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Het Museum aan de IJzer (IJzertoren) is een indrukwekkend 22 verdiepingen tellend museum rond Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid. Hier gebruikt men de gruwel van de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront om mensen te laten nadenken over oorlog en geweld, en hen te laten evolueren naar vrede en geweldloosheid. Je ruikt er het mosterd- en chloorgas, de angst voor de bombardementen en de wanhoop in de loopgraven. Vanaf de 84 meter hoge toren heb je een schitterend uitzicht over Diksmuide en de Westhoek. Om je bezoek voor te bereiden kijk je het best eerst even op de website van het Museum aan de IJzer: www.aandeijzer.be. Je leest er zeer gedetailleerd wat er allemaal te bekijken valt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten