20.1.16

Nijverseel


Nijverseel

Start : Brasserie 't Stationneken
Afstand : 51 km
Bewegwijzering : knooppunten Brabantse Kouters en Scheldeland
GPS : Eerdegemstraat Nijverseel Aalst

DE ROUTE :

44-50-05-07-06-20-49-65-59-96-42-37-43-44-41-47-44

Op de route :

--Mazenzele
Mazenzele pronkt met een uniek dorpsplein: een grote, driehoekige dries, die eigendom is van de Sint-Pietersschuttersgilde, die in 1991 haar 450-jarige bestaan vierde. Een beeldje dat - hoe kan het ook anders - een schutter voorstelt, herinnert aan die verjaardag; de begeleidende tekst luidt: 'Al om te zien wie koning is'. Aan de manier waarop het plein verdeeld is, in 28 delen, hangt een leuk verhaaltje vast: elk part is eigendom van een gildebroeder, maar die mag er niet vrij over beschikken. Op de dries verrijst de wip. Op Pinksteren kun je hier jaarlijks komen kijken naar de koningsschieting. Alles verloopt volgens een oud ritueel en de deelnemers zijn bij die gelegenheid uitgedost in hun prachtige traditionele klederdracht.

--Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodtkerk
De huidige imposante kerk kwam in verschillende bouwcampagnes tot stand en vertoont dan ook een mengeling van stijlen. Het westportaal is afkomstig van de abdij van Affligem. Binnenin zijn de werken van de 17de-eeuwse schilder Gaspar de Craeyer de moeite waard. Ook het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodt moet je zeker gezien hebben voor je deze kerk verlaat.

--Merchtem
Merchtem, aan de spoorweg tussen Dendermonde en Brussel, ligt in een wondermooi deel van Vlaams-Brabant. Te midden van de prachtige landschappen in deze streek vind je schilderachtige molens, sfeervolle kapelletjes en oude boerderijen. Merchtem is ontstaan rond de burcht en de kerk die toebehoorden aan een lokale heer. De verering van een miraculeus Mariabeeld zorgde ervoor dat de oorspronkelijke Sint-Pieterskerk de naam kreeg van Onze-Lieve-Vrouwekerk. Vlak bij de kerk zijn nog de contouren te zien van het terrein waarop de burcht heeft gestaan. Nog in het centrum zijn enkele gebouwen te bezichtigen van een voormalig rococokasteel. Op de Molenbeek staan twee schitterende oude graanwatermolens. De Binnenmolen werd volledig gerestaureerd.

--Onze-Lieve-Vrouwekerk
De oorsprong van deze kerk gaat terug tot 1108. Toen richtte een groep rijke boerenfamilies hier een eerste bedehuis op. Later werd dat de Onze-Lieve-Vrouwekerk (1470). Daarvan rest alleen nog het gotische koorgedeelte. Het schip werd in de 18de eeuw verbouwd. De voorgevel is een laatbarokke toevoeging uit 1712. In 2004 werden de gevels volledig gerenoveerd. Binnen zie je het miraculeuze Mariabeeld waarvan de kroon en mantel geschonken werden door aartshertog Albrecht van Oostenrijk (1598-1661). De kerk is rijk aan beelden en bezit nog een heleboel liturgisch zilverwerk uit de 17de en de 19de eeuw.

--De Lelie

--Dienst voor Toerisme

--Brasserie 't Stationneken
Het oude station aan de Leirekensroute werd omgevormd tot een sfeervolle brasserie. Lijn 61 of de Leirekensroute verbond eertijds Aalst met Antwerpen-Zuid via Opwijk, Londerzeel, Willebroek en Boom. Deze lijn was in gebruik van 1879 tot 1976, dus net geen honderd jaar lang. Na een periode als privéwoning werd het oude station van Baardegem ingericht als een eigentijdse brasserie. De inrichting verwijst nog steeds naar dat stationsverleden. Je zit er op oude treinbanken die zo staan opgesteld, dat je je in een nostalgische treinwagon bevindt. Oude koffers, een stationsklok en oude petten van conducteurs dragen bij tot de sfeer. Zelfs de zoldering werd aangekleed met delen van houten plafonds uit treinwagons. Een verzameling foto's uit de oude doos versterkt nog het treingevoel. Er is een ruim aanbod aan speciale bieren en een uitgebreide kaart met snacks en gerechten. Proef eens een hammetje met mosterd, een van de specialiteiten van het huis, of de worsten met appelmoes of warme krieken. Deze brasserie is ook een geliefde halte voor veel fietsers.

--Waterkasteel Moorsel
Dit mooie waterslot (1520) ligt in het rustige Moorsel, een deelgemeente van Aalst, en ook wel 'Faluintjesgemeente' genoemd. Het kasteel werd door de huidige eigenaar vakkundig gerestaureerd en is daardoor gespaard gebleven van verval. De allereerste bewoner was een abt, die dit kasteel bouwde als buitenverblijf én lustoord. Hij nam het, zo wordt gezegd, niet zo nauw met het naleven van zijn geloften. Het kasteel is opgetrokken in renaissancestijl en ligt in een mooi park ten zuiden van de Eksterberg. Je kunt het alleen van buiten bewonderen, binnen is het niet toegankelijk.

--Sint-Margaretakerk
Om dit mooie kerkje te bezoeken, verlaat je de stad Aalst en trek je naar deelgemeente Baardegem, een van de vier Faluintjesgemeenten. Je kunt er heerlijk wandelen. De Sint-Margaretakerk heeft een rijke geschiedenis. De oudste delen dateren uit de 13de eeuw. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het gebouw volledig gerestaureerd. De stijl is laatromaans. Kun je binnenwandelen, let dan op de vroeg-16de-eeuwse doopvont, de zilveren stralenmonstrans,de vergulde kelk en een beeld van een zittende madonna met kind in hout. Dat zijn de waardevolste kunstschatten van deze kerk.Geen opmerkingen:

Een reactie posten