30.1.16

MalleMalle
Trappistenroute

Start : Malle
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
GPS : 15 Dorpsplaats Malle,

DE ROUTE :

83-66-65-49-50-51-62-61-55-54-52-81-73-83

Op de route :

--Domein de Renesse
Het kasteel de Renesse was oorspronkelijk een 15de-eeuwse burcht, die in 1542 werd verwoest en vervangen door een groots kasteel, waar trouwens heel wat historische beroemdheden logeerden! Omstreeks 1830 werd het kasteel omgeven door een fraai park in Engelse landschapsstijl. Karakteristiek zijn de vijvers, die in het landschap geïntegreerd zijn. Tijdens de enorme tornado die Malle trof in 1967, werd het park zwaar gehavend. Het kasteel bleef vanaf 1970 praktisch onbewoond. Sinds 1983 is het, samen met het omringende parkbos, eigendom van de gemeente Malle. Elke zondag kun je het bezoeken tijdens een rondleiding om 15 u. Bij de toegang staat het fraaie Koetshuis, dat dienstdoet als café-restaurant en als bibliotheek, archief en museum van de heemkundige kring. In het parkbos kun je vrij wandelen, en daar zul je beslist van genieten! Het aangrenzende bos Wolfschot is eigendom van het Vlaamse Gewest en dus een domeinbos. Beide bossen vormen een zeer aantrekkelijk groen gebied van 60 ha groot.

--Het Chocoladehuisje
Hier geniet je in de tuin van een heerlijke ambachtelijk bereide 'crème-glace'!

--Kasteel van Westmalle
Sinds de 16de eeuw is dit kasteel eigendom van de heren van Westmalle. Via een lange mooie, lange dreef kom je bij het kasteel van Westmalle, dat omgeven is door een gracht en beschikt over een mooi park, met een beroemde moerascypres. Lang geleden verbouwde Ridder Evrard de Coterea de oorspronkelijke herenboerderij tot een ware burcht met poort en valbrug. Einde 19de eeuw werd deze burcht nogmaals verbouwd tot zijn huidige vorm. Vanaf de statige ingangspoort bemerk je de 'Ronde Bouw', een eigenaardig en uitzonderlijk bouwwerk waarvan men nu nog steeds niet de oorspronkelijke bedoeling kent.

--Wijngaardhof
Al ooit gehoord van warmoes, pastinaak en postelein? Ze worden ook wel 'vergeten groenten' genoemd. Op de Wijngaardhof in Malle maak je niet alleen kennis met deze bijzondere groenten, maar met meer dan dertig groentesoorten! Het bedrijf is een pionier in de biologische landbouw; het teelt momenteel groenten op 1,5 ha volle grond en 30 are in serres. Tijdens de rondleiding met gids, georganiseerd door de Dienst Toerisme van Malle, kom je meer te weten over biologische landbouw en kun je ook een kijkje nemen in de boerderijwinkel.

--Scherpenbergmolen
hij werd pas in 1843 opgericht. Tot 1961 maalde hij er lustig op los. Nu doet hij dat enkel nog op zondag bij voldoende wind. Op één dag kan er zo tot 700 kg graan gemalen worden, gewoon door wat wieken in de wind te laten klepperen. Simpel en goed.

--Heibrand
In 1950 koopt de Chiro villa Bois Joli en het aanpalende park van een Joodse verzekeringsagent in Westmalle. Er worden onder meer cursussen voor de leiding van de jeugdbeweging georganiseerd. Het grootste jeugdverblijfcentrum van de Chiro staat op een domein van 7 ha, telt 246 bedden en is goed voor 30.000 overnachtingen per jaar.

--Café Trappisten
Je vindt het Café Trappisten aan de overzijde van de bekende Abdij van de Trappisten in Westmalle. Deze abdij werd gesticht door uitgeweken Franse cisterciënzermonniken ten tijde van de Franse Revolutie, in 1794. In Westmalle wordt de donkere Dubbel en de goudgele Tripel gebrouwen. Café Trappisten, tegenover de oprijlaan van de abdij, staat er van oudsher. Recentelijk werd het oude gebouw er - op dezelfde locatie - vervangen door een splinternieuwe bouw. Je kunt er zowel binnen als op het uitgestrekte terras genieten van een lekkere trappist, net als de reizigers van de oude tramlijn Antwerpen-Turnhout dat eertijds deden. Kinderen kunnen zich ondertussen in de speeltuin vermaken. Proef hier zeker de specialiteit van het huis én vers van de tapkraan, Westmalle half/half: dat is een half glaasje zacht romige Westmalle Tripel met fruitaroma, gemengd met een half glas donkere, meer moutige Dubbel, wat zorgt voor een unieke, onvergetelijke smaak in de mond. Je kunt hier ook lekker tafelen. Proef bijvoorbeeld eens witlof met hesp en trappistenkaas. Het café biedt de mogelijkheid om elektrische fietsen op te laden.

--Abdij van Westmalle
Geen bierliefhebber bij wie de naam Westmalle niet meteen het water in de mond doet lopen! De abdij waar dit hemelse drankje wordt gebrouwen, werd gesticht in 1794; het gebouwencomplex werd voltooid rond 1900-1930. Tot de abdijgebouwen behoren de beroemde brouwerij van trappistenbier, een boerderij, een kaasmakerij en een 19de-eeuwse abdijkerk die onlangs gerenoveerd werd. De abdij bezit waardevolle schilderijen en oude handschriften, maar is alleen toegankelijk voor persoonlijke bezinning in stilte met deelname aan het gebed van de gemeenschap.

--Zoerselhof
Bij het verlaten van het Zoerselbos passeer je het statige, witte Zoerselhof. Dat kasteel werd aan het einde van de 18e eeuw door de abt van de Zoerselse Sint-Bernardusabdij gebouwd. Het ontginnen van de Kempen door de monniken was niet alleen lovenswaardig pionierswerk, maar ook een lucratieve bezigheid.Geen opmerkingen:

Een reactie posten