26.1.16

Kessel


Kessel

Start : Taverne Het Fort
Afstand 54 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpse Kempen
GPS : Grote Puttingbaan 2a,2560 Nijlen

DE ROUTE :

24-23-34-33-25-51-26-44-45-46-22-23-25-13-75-76-24

Op de route :

--Kruiskensberg
Laten we eerst beginnen met een verhaal: waar komt de mooie naam Kruiskensberg voor dit bedevaartsoord vandaan? Een oude tekst vertelt dat een erg zieke herder er omstreeks 1260 van een bron dronk en plots genezen was. Toen dat bekend raakte, werd er een houten kruis opgericht en de bedevaarders stroomden toe. In de 17de eeuw werden vijf putjes gegraven als symbool voor de vijf wonden van Christus. In de 19de eeuw werden deze putjes in steen gemetseld, werd er een kapel opgericht en schonk jonkheer Florent le Grelle, de kasteelheer van het Rameyenhof, een groot ijzeren kruis. De grote bedevaartsdag is Goede Vrijdag wanneer gelovigen nog steeds de kruisweg komen doen. Ook de natuurliefhebbers vinden hier wat ze zoeken: op het domein achter de kapel is een heideven gelegen en rondom het ven bevindt zich een uitgestrekte vochtige heide, afgewisseld met droge zandruggen. Het geheel is nu een gemeentelijk wandelbos met een oppervlakte van 10 ha. In 2012 werd het nieuwe speelbos officieel geopend. Wie zich tussen de totempalen waagt kan zich uitleven in de heksenkringen en de wilgentakkentunnel; je kunt er zelfs een boomhut bouwen!

--'t Schipke aan de Nete
Aangenaam, origineel, soms heel druk. Je kan er terecht voor een drankje en verzorgde grote en kleine gerechten.

--Café 't Centrum
Klein, gezellig café pal in het centrum van Wiekevorst.

--Museum Schedelhof
Dit museum is het resultaat van een uit de hand gelopen hobby van Ward Geldof uit Morkhoven, een deelgemeente van Herentals. Hij verzamelde in de loop van de tijd meer dan 1200 schedels en skeletten van zoogdieren, vogels en reptielen uit alle hoeken van de wereld. Heel gewoon of heel exotisch, heel klein of juist heel groot. Je kunt het museum bezoeken op zaterdag en zondag van 10 tot 18 u. Andere dagen op verzoek.

--Provinciaal domein Kesselse Heide
Het Provinciaal domein van de Kesselse heide is een van de groene longen van deze gemeente. Een tripje naar het heidelandschap is altijd een goed idee voor een ontspannende wandeling, of om de kinderen eens goed te laten ravotten in het zand! Het was in 1978 dat het provinciebestuur van Antwerpen de Kesselse heide aankocht en het zo van verkaveling redde. Na ruiling van enkele percelen zijn de twee stukken nu een homogeen geheel met een oppervlakte van maar liefst 43 ha! De wandelpaden kronkelen over het hele domein door de natuurlijke begroeiing en gaan langs open zandvlakten en een vijvertje met een eilandje. De afwisselende bodemvegetatie zorgt hier voor prachtige kleurschakeringen!

--Badhuis
Het café is gebouwd in 1897 langs de Netedijk.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten