13.1.16

Deinze


Deinze

Start : Op de Markt
Afstand : 38 km
Bewegwijzering : Knooppunten Leiestreek Oost
GPS : Markt Deinze (Belgie)

DE ROUTE :

05-06-13-14-19-10-15-91-92-96-99-98-97-95-90-85-87-08-07-05

Op de route :

--Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Scheldegotiek op de Markt van Deinze heeft in de loop van de tijd heel wat verbouwingen ondergaan. Binnen valt heel wat te zien zoals het voornamelijk 18de-eeuws meubilair, het Van Peteghemorgel uit 1740, een 19de-eeuwse kansel, een 15de-16de-eeuwse doopvont en een fraaie beeldenschat, waaronder de twaalf lindehouten apostelbeelden in de hoofdbeuk. De kerk bezit vijf schilderijen die toegeschreven worden aan Charles Picqué en een 17de-eeuws doek, 'De aanbidding der herders', afkomstig uit het atelier van Gaspard de Craeyer. In de toren hangt de eerste grote-tertsbeiaard met 48 klokken.

--Tearoom Passe-Partout
Knusse tearoom in het harte van Deinze. Je kan hier terecht voor een heerlijke snack of een huisbereide pannenkoek.

--Zulte
Waar de Leie de grens vormt met West-Vlaanderen vind je het Oost-Vlaamse Zulte. De oude Leiemeanders zijn hier een gedroomde plek voor waterrecreatie! En de oevers van de Leie zijn niet alleen een inspiratiebron voor heel wat kunstenaars, maar ook een heerlijke plek om langs te fietsen of te wandelen. Wist je trouwens dat de gerenommeerde kunstschilder Roger Raveel nog steeds woont en werkt in Zulte? Er is trouwens een museum dat volledig gewijd is aan zijn werken. Wie door de dorpskern van Zulte loopt, komt de Sint-Petrus-en-Pauluskerk tegen, een in oorsprong romaans gebouw dat in de loop der tijden talrijke malen is verbouwd. Zulte is ook de geboorteplaats van toneelauteur Gaston Martens. Ongetwijfeld heb je al gehoord van zijn bekendste werk, 'De Paradijsvogels', waarvan een succesvolle televisiereeks werd gemaakt die jarenlang werd uitgezonden. Het verhaalt de lotgevallen van de bewoners van Leydonck-Waterland, een fictief dorpje aan de Leie in de tweede helft van de jaren twintig van de vorige eeuw.

--Het Gouden Hof

--De Afspanning
Fraai gelegen op het dorpspleintje met de grondfonteinen biedt het terras van De Afspanning een aangename rustplaats. Zowel qua dranken als hapjes is er ruime keuze. Het pand dateert uit de 17de eeuw en heeft een bijzonder gezellig interieur. Voor het jonge volkje is er een aparte speelruimte voorzien.

--Roger Raveelmuseum
Roger Raveel wordt als een van de belangrijkste Belgische kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog beschouwd. Dit museum, in zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie, is volledig gewijd aan het werk van Raveel. De collectie bestaat uit ongeveer 300 schilderijen, ruim 2500 tekeningen en een aantal voorwerpen. Het prachtige moderne gebouw is een ontwerp van de bekende architect Stéphane Beel. Behalve voor de vaste collectie is er ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

--Sint-Michiel, Cornelius en Ghislenuskerk
Mooi en haast sprookjesachtig is het: de parochiekerk van Machelen spiegelt zich in Machelen-put, een afgesneden Leiearm die als natuurgebied beschermd is. De kerk, voor het eerst vermeld in 1163, is toegewijd aan drie heiligen: Sint-Michiel, Sint-Cornelius en Sint-Ghislenus. Nadat ze grotendeels was verwoest tijdens de Beeldenstorm (1566), werd ze in de 17de eeuw herbouwd als laatgotische Vlaamse hallenkerk, maar ze behield uit haar verleden de zware, vierkante basis van de vroegere romaanse toren van Doornikse steen en de 13de- of 14de-eeuwse westelijke gevel aan de kant van de Leie. Het interieur is zeer de moeite waard en hoofdzakelijk 18de-eeuws, met een monumentaal hoogaltaar in classicistische stijl, een kansel van 1784, bijzonder fraaie lambriseringen met ingewerkte biechtstoelen, een orgel van 1730, en verder nog schilderijen uit de 16de en de 18de eeuw. Kerkgebouw en orgel zijn als monument beschermd.

--Museum van Deinze en de Leiestreek

De schilderachtige Leie in Oost-Vlaanderen trekt al eeuwenlang kunstenaars aan die er inspiratie vonden voor hun beste werken. Denk maar aan George Minne, Gustave van de Woestyne, Constant Permeke, Gustave en Leon De Smet. In dit museum - een strak en modern gebouw - kun je een uitgebreide verzameling schilderijen en beeldhouwwerk van deze kunstenaars bewonderen. Verder zie je er een collectie volkskundige en (industrieel-)archeologische voorwerpen die de geschiedenis van Deinze en de Leiestreek illustreren. Voor een blik op de collectie van dit museum ga je naar www.museuminzicht.be.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten