30.1.16

Bertem


Bertem

Start : Bertem
Afstand : 38,5 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant Dijleland
GPS : Gemeenteplein Bertem

DE ROUTE :

14-18-19-45-46-60-57-08-09-03-02-01-76-75-13-14

Op de route :

--Sint-Pietersbandenkerk
Hier zie je een van de mooiste romaanse kerken van Vlaanderen. De Sint-Pietersbandenkerk is opgetrokken in kalkzandsteen in Maasromaanse stijl. Opvallend is de massieve westertoren. Ondanks enkele verbouwingen is deze kerk goed bewaard gebleven. Binnen is vooral de 12de-eeuwse Sedes Sapientiae (Maria 'Zetel der Wijsheid') de blikvanger. Dit houten beeld stelt Maria voor, zittend met het kind Jezus ('de Wijsheid') op haar schoot. De kerk is te bezoeken tijdens de vieringen of na afspraak.

--Bertem
zul je vooral kennen van de vele files op de snelweg E40 Luik-Brussel. Los daarvan is dit een rustige en landelijke gemeente met een rijke geschiedenis. In Bertem vind je de Sint-Pietersbandenkerk, een van de oudste romaanse kerkjes van Vlaanderen. Ook andere kerken in de vallei van de Voer hebben dezelfde Maasromaanse stijl. In die valleien zijn er nog enkele ongerepte stukjes natuur bewaard. Ideaal voor een fikse wandeltocht waarbij je geniet van weiden en velden, mooie bossen, holle wegen en indrukwekkende vergezichten. Afsluiten kan met het bekende streekbier Teusser, de plaatselijke naam voor veehandelaar, waarvan Bertem er veel telt. In de huisstijl van de gemeente zie je trouwens twee handen op elkaar, het gebaar waarmee veehandelaren een koop sluiten.

--Sint-Veronakapel
De Sint-Veronakapel is een van de vier romaanse kerkjes in de Voervallei. Kenmerkend voor alle vier is de eenheid van stijl. Als je deze kapel, vroeger een kerk, vergelijkt met die van Bertem, vallen de gelijkenissen meteen op. Alleen is de kapel kleiner en minder regelmatig gebouwd. Dit was het eerste en oudste parochiekerkje van de streek. Volgens de legende zou de heilige Verona, de dochter van Lodewijk de Duitser, hier begraven liggen.

--Sint-Lambertuskerk
Dit is een van de typische romaanse kerkjes van de Voervallei. De Sint-Lambertuskerk werd in tegenstelling tot de kerken van Bertem, Sint-Verona en Vossem, sterk verbouwd. Toch blijft het een harmonieus en mooi bouwwerk. Sinds 1987 is de kerk beschermd. Vooral het interieur is interessant en rijk: let op het fraaie barokhoogaltaar, het schildermeesterwerk 'De bekering van Hubertus' van Caspar De Crayer en de gracieuze meubels in rococostijl.

--In den Congo

--Bootjeshuis
De taverne Bootjeshuis aan de ingang van het park is een populaire halte voor de parkbezoekers en een ideaal adres om even uit te rusten na je fietstocht.

--Park van Tervuren
Tervuren is zonder meer rijk aan natuurmonumenten. Een daarvan is de Warande of het park van Tervuren, een plek waar je geschiedenis en natuur hand in hand ziet gaan: ooit was dit het jachtgebied van de hertogen van Brabant. Het enige restant van de omwalling van het park is de 17de-eeuwse Leuvensepoort. Het noordelijke gedeelte van het park is een fraaie Franse tuin met beelden, kleurrijke bloembedden en tal van vijvers. Centraal ligt een beboste heuvelrug. Aan de zuidelijke kant van de heuvel bevindt zich een natuurlijker parkgedeelte. In het park staat ook de barokke Sint-Hubertuskapel.

--Pachthof Stroykens

--Café In de Molen

--Sint-Annakerk
De toren van de Sint-Annakerk, oorspronkelijk een 11de-eeuws zaalkerkje, is romaans. Hij is een overblijfsel van de oude romaanse kerk en is gebouwd met zand- en ijzerzandstenen blokken. In het mooie kerkje zie je meubilair uit de rococo en het classicisme en een origineel Van Peteghemorgel. In 1992 werd de buitenkant gerestaureerd, in 2001-2002 werd de kerk ook binnen volledig gerestaureerd, met uitzondering van drie altaren, vier schilderijen en de doopvont.

--Brasserie The Lodge
Gezellige familiebrasserie in de kern van Heverlee, vlakbij het Arenbergkasteel. Je kan hier terecht voor zowel een snelle snack als een uitgebreid diner. Terwijl je rustig je keuze maakt, genieten je kids van de speelhoek. In de zomer kan je op het terras proeven van een lokaal gebrouwen biertje of een overheerlijke salade.

--Domeinbos Egenhovenbos
Dit is kleine broer of zus van het bekendere Meerdaalwoud en Heverleebos. Ook het Egenhovenbos maakt deel uit van dit uitgestrekte boscomplex dat ruim 2.000 ha telt en bijzonder populair is bij natuur- en wandelliefhebbers. Het Egenhovenbos, genoemd naar de vlakbij gelegen gemeente Egenhoven, is dan ook een stuk kleiner en telt 'slechts' 54 ha. Het is beplant met jonge inlandse eiken die tot de beste van Vlaanderen horen en dienstdoen als zaadbestand. Ook de essen, walnootbomen en linden maken het uitstekend in dit bos. Het is een waterrijk gebied, type broekbos. Je kunt er over het grootste deel van de boswegen wandelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten