22.12.15

MolMol

Start : Aan de Kleppende Klipper
Afstand : 44 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpse Kempen
GPS : Postelseweg mol

DE ROUTE :

75-74-73-43-42-92-93-94-95-96-04-50-51-14-75

Op de route :

--Baileybrug
Een van de laatste originele Baileybruggen uit de Tweede Wereldoorlog ligt in Mol en is een restant van het geallieerde offensief Operatie Market Garden in september 1944. Het vanuit militair oogpunt geniale ontwerp van de Baileybrug ontstond in de hobbykamer van de Brit Donald Bailey, medewerker bij het ministerie van Defensie. Zijn oversten vonden het idee achter een van zijn modelbouwbrugjes bijzonder geschikt om in korte tijd, zonder hijskraan of speciaal gereedschap een brug te bouwen die bovendien zware lasten kon dragen. Er worden telkens brugsegmenten van 3 m doorgeschoven, tot 60 m ver.

--Natuurreservaat 'De Maat'
Dit gebied, aangeduid als Europees Vogelrichtlijngebied en erkend als officieel natuurreservaat, herbergt de rijkste libellenfauna van Vlaanderen. Behalve algemene broedvogels hebben ook zeldzamere soorten zoals ijsvogel, blauwborst en havik hier hun vaste stek. Noorse fjordenpaarden en Schotse hooglandrunderen houden door hun graasgedrag een gevarieerd landschap in stand. Je kunt hier zes prachtige wandelingen maken, tussen 4,3 km en 11,1 km. Voor elke wandelaar een aangepaste route!

--Sas IV-toren
Op het grondgebied van Dessel, aan Sas 4, kruisen de kanalen Bocholt-Herentals en Schoten-Kwaadmechelen. Een bijzondere plek, waar de gemeente een uitkijktoren bouwde, de Sas4-Toren. Onder aan de toren kun je terecht in het bezoekerscentrum waar je niet alleen toeristische informatie vindt, maar ook een permanente tentoonstelling kunt bezoeken. In deze tentoonstelling maak je kennis met de gemeente Dessel, NV De Scheepvaart en Sibelco NV. Hun geschiedenis is met elkaar verweven; ze brengen dan ook een gezamenlijk verhaal. Je ziet er de verbanden tussen de kanalen in Dessel en de ontginning van kwartszand door Sibelco, de waterplassen die ontstaan zijn door zandontginning en nu gebruikt worden voor recreatie en herstel van de natuur. De gemeente Dessel pakt ook uit met enkele troeven zoals het uitgebreide aanbod wandel- en fietstoerisme. De tentoonstelling is bedoeld voor jong en oud. De vele visuele en auditieve technieken maken het boeiend en aantrekkelijk.

--Campinastrand
In dit recreatiedomein kan je even verpozen in de cafetaria met zicht op vijvers. Mogelijkheid tot kamperen.

--Taverne De Watermolen

--'t Meulezicht

--Watermolen
Het verval op de Kleine Nete in Retie is een godsgeschenk voor molenaars en kajakkers, maar vormt voor vissen een serieuze hindernis. Via een ommetje, een visnevengeul met negen trappen, geraken ze toch aan hun paaigebieden. De eerste graanwatermolen verrijst hier in de 17e eeuw. Watersportliefhebbers vertrekken hier voor een afvaart.

--Provinciaal domein Prinsenpark
Dit provinciaal domein (215 ha) met bossen en een 3 ha grote vijver is een heerlijke, groene oase van rust. Voor wandelaars is het Prinsenpark een juweel van afwisseling en sfeer. In het domein zijn zes bewegwijzerde wandelpaden uitgestippeld, waarvan een van 2,3 km dat geschikt is voor rolstoelgebruikers. De heiderelicten nemen je 300 jaar mee terug in de geschiedenis, toen het Prinsenpark een deel was van een uitgestrekt heidegebied waar de boeren hun schapen lieten grazen en de heideplaggen gebruikten als strooisellaag in de stallen. Op een aantal prachtige panoramapunten kun je de weidsheid van het gebied nog herkennen in het landschap. De vijvers die door een grachtensysteem gevoed worden met kalkrijk water uit het Kempisch kanaal geven een unieke meerwaarde aan het domein. De waterstand wordt zo geregeld dat er tijdens de vogeltrekperioden hier en daar slikplaatsen ontstaan waar vogels als de grutto, de groenpootruiter, de tureluur, de regenwulp, de oeverloper en de kleine plevier regelmatig worden waargenomen. Ook de zeer zeldzame zilverreiger is een trouwe bezoeker van de vijvers. Regelmatig worden er voor het publiek activiteiten en evenementen aangeboden. De kalender kan telefonisch of via e-mail worden aangevraagd of gedownload via de website.

--SAS 6

--Atoomdorp
Langs het kanaal van Herentals naar Bocholt zie je aan je rechterkant witte appartementsblokken en woningen: het Atoomdorp. Vooral de woonblokken met appartementen en studio’s geven ons een beeld van de architecturale geschiedenis uit de jaren 50. Hun gestandaardiseerde elementen en materialen zijn de niet-onomstreden Zwitsers-Franse architect Le Corbusier(1887-1965) schatplichtig

--Jakob Smitsmuseum
Jakob Smits (1855) is een van de grootste Vlaamse schilders. Hij kwam in 1888 naar Mol-Achterbos en bleef er tot zijn dood in 1928. In die veertig jaar schiep hij een oeuvre dat door August Vermeylen 'een hoogste glorie van kunst' genoemd werd. In zijn Kempense landschappen en figuurstukken, Bijbelse taferelen en portretten tast hij naar de ziel van de mens, naar de kern der dingen. Het Jakob Smitsmuseum werd geopend in 1977 en uitgebreid in 1996. Het is gevestigd in de voormalige pastorie van Mol-Sluis, een landelijk gebouw uit 1892 dat een voortreffelijk kader vormt voor het werk van Jakob Smits. Het bevat dertig schilderijen, meer dan zeventig tekeningen en al zijn etsen. In het museum hangt ook werk van kunstenaars van de Molse schildersschool.

--Café de Primeur

--Zilverstrand
Plezier voor iedereen op het Zilverstrand! De mogelijkheden zijn hier onbeperkt. De kids beleven veel waterplezier in het Subtropisch Zwemparadijs met de razendsnelle stroomversnellingen en de kleuter- en peuterbaden. Volwassenen kunnen ondertussen heerlijk genieten van de welverdiende rust in de whirlpool. Het strandbad bekoort jong en oud met haar prachtige witte stranden en supersnelle familieglijbaan. Even geen waterpret? Dan zijn de kinderen niet weg te slaan bij het voetbalveld of de tafeltennistafel.

--De Kleppende Klipper

Je ontdekt deze Kleppende Klipper op het Kempisch Kanaal op een van de mooiste plekjes van de Antwerpse Kempen. Het is een gezellige en luxueus ingerichte maritieme taverne waar je zowel voor een drankje, een lichte maaltijd of lekkere streek- en seizoenssuggesties (asperges, mosselen enz.) terechtkunt. Keuken van 12 tot 21.30 u. Oorspronkelijk was dit een Dortmundervrachtschip, dat zijn schepen die op maat gebouwd werden voor het kanaal Dortmund-Ems en soortgelijke kanalen in Noord-Duitsland. Dergelijke schepen kunnen tot 1.000 ton vervoeren; ze meten 66 meter in de lengte en zijn 8 meter breed. Uitbater en chef-kok Danny Vermeer kocht dit schip in het Poolse Szczecin, voer ermee naar Rotterdam, verder naar Antwerpen en ten slotte naar Rupelmonde, waar het verbouwd werd. Danny verankerde deze maritieme kroeg aan de kade in Mol. De toog van de taverne oogt als een schip. En de naam? Die verwijst naar een verhaal van striphelden Suske en Wiske. Weduwe Vandersteen nam immers het meterschap van dit schip op zich.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten