3.8.15

Averbode


Averbode
FIETSEN NAAR EEN IJSJE

Start : Averbode, parking abdij
Afstand : 31 km
Bewegwijzering : Knooppunten VL.Brabant
GPS : Abdijstraat
Scherpenheuvel-Zichem

DE ROUTE :

18-56-81-03-02-01-94-93-59-58-25-18


Met de abdij van Averbode en het bedevaartsoord van Scherpenheuvel liggen in dit noordoostelijke hoekje van Brabant twee van de belangrijkste religieuze centra van Vlaanderen op amper een steenworp van elkaar. Toch wordt hier niet alleen naar God gezocht, want de broekgebieden in de vallei van de Demer en de uitgestrekte bossen maken deze streek ook bijzonder interessant voor wie op zoek is naar mooie rustige stukjes natuur. En dan is er aan de abdij van Averbode nog de vermaarde Lekdreef, waar ijsventers je maar wat graag verwennen met drie of meer bollen ijs op een hoorntje. Dankzij die mix van lekkere adressen, mooie natuur en plaatsen van bezinning hoeft het niet te verbazen dat het fietstoerisme hier al een tijdje fervente aanhangers telt. Bovendien is de regio Averbode een vrij vlakke streek. Zo telt het parcours van deze bijna 31 km lange fietstocht slecht één kort klimmetje.

Op de route :

--Irish Pub Dubh-Linn
Elke Guinness of Kilkenny heeft hier een klavertjevier in het schuim, en de Irish Coffee gaat niet zonder chocoladepoeder op de room over de toog!

--Het Vossenhol
Brasserie midden in de Merodebossen, vlakbij het drie-provinciën-punt Antwerpen - Limburg - Vlaams Brabant. Uitgebreide keuze aan dranken, kleine en grote gerechten, pannenkoeken, ijs ... Oplaadpunt voor elektrische fietsen.

--Taverne Hof van Zichem

--De Heren van Zichem

--Eetcafé Floere het Fluwijn

--Onthaalcentrum De Pelgrim

--De Ster

--Eetcafé De Heerlyckheid
Dit is geen alledaags eethuis, maar onderdeel van sociale werkplaats vzw De Vlaspit waar heerlijke streekproducten worden geserveerd in een gezellig decor. Je moet zeker de pannenkoeken met perensiroop of streekconfituur proeven! Je kunt hier ook terecht voor fietsverhuur.

--Norbertijnenabdij van Averbode
De indrukwekkende abdij van Averbode werd gesticht in 1134. Het poortgebouw dateert uit de 14de eeuw. De huidige abdijkerk werd gebouwd in het midden van de 17de eeuw. De overige abdijgebouwen zijn in classicistische stijl heropgebouwd na een zware brand. In de kerk hangen werken van Quellin en Verhaghen en een kruisweg van Pros Putteman.

--Domein De Vijvers
Domein De Vijvers is een populaire bestemming voor kampeerders, watersporters en wandelaars: een grote zwemvijver strekt zich uit midden in een groot bosdomein.Tot grote spijt van de gewone man is dit domein nu opgekocht en Privaat domein.

--Stedelijk museum - bezoekerscentrum 'Huize Ernest Claes'
Ernest Claes is zonder twijfel een van de bekendste Vlaamse schrijvers ooit: zijn roman 'De Witte' (1920) wordt vandaag nog steeds gelezen en is ook meermaals verfilmd. In zijn geboortehuis aan de weg naar Averbode, waar hij in 1885 werd geboren, is een museum voor hem ingericht. Talrijke documenten en voorwerpen schetsen een beeld van het leven en het werk van Ernest Claes. In het bezoekerscentrum wordt de link gelegd tussen de schrijver Ernest Claes en het natuurreservaat De Demerbroeken, die uitvoerig beschreven zijn in de werken van Ernest Claes.

--Standbeeld Ernest Claes
Zichem was al voor 1303 een stad. In dat jaar omringde Godfried van Brabant de nederzetting met een muur. Maar Zichem zou nooit uitgroeien tot een belangrijke plaats. Toch biedt de kleine kern vandaag nog historische restanten, die de tijd nog niet helemaal heeft uitgevlakt. Op de Markt staat een standbeeld van Ernest Claes en een handvol brasserieën verwijst er naar zijn werk, zoals Floere het Fluwijn en Heren van Sichem.

--Maagdentoren
Deze toren dateert van rond 1400. Om belegeringen te kunnen doorstaan zijn de muren tot 4 m dik. De naam verwijst naar een jonge adellijke vrouw die niet met haar geliefde van simpele afkomst mocht trouwen. Daarom werd ze opgesloten in de toren. Uiteindelijk wierp het meisje zich radeloos in de Demer.

--De Vlaspit - Eetcafé De Heerlijkheid

--Bedevaartsoord O.L.V. Scherpenheuvel
De prachtige, bijna betoverend mooie Onze-Lieve-Vrouwekerk van Scherpenheuvel werd gebouwd tussen 1609 en 1627 in opdracht van de aartshertogen Albrecht en Isabella. De barokke kerk op een centraal grondplan werd getekend door Wenceslas Coberger. De kerk kreeg het statuut van basiliek en groeide uit tot een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land, met jaarlijks meer dan 800.000 bezoekers. Binnen in de kerk zie je een aantal beelden en schilderijen uit de 17de eeuw. De absolute blikvanger is een miraculeus Mariabeeld, dat jaarlijks vele bedevaarders naar de basiliek lok

--Scherpenheuvel-Zichem
Scherpenheuvel-Zichem ligt op de grens van de groene Demervallei en het heuvelachtige Hageland, in het noordoosten van de provincie Vlaams-Brabant. De gemeente is bekend als bedevaartsoord. In de deelgemeente Averbode bevindt zich de bekende norbertijnenabdij. Zichem was de geboorteplaats van de schrijver Ernest Claes. Tussen deze cultuurhistorische bezienswaardigheden strekken zich, vooral ten noorden van de Demer, prachtige stukjes natuur uit. Scherpenheuvel ontleent zijn naam aan de steile heuvel waarop in de vroege 17de eeuw een drukbezocht bedevaartsoord is ontstaan. Voor die tijd is er niet zoveel over de gemeente bekend. Er is sprake van een lokale Mariaverering op de plaats waar tussen 1609 en 1627 de huidige Onze-Lieve-Vrouwebasiliek werd gebouwd. De oprichting kadert in de contrareformatie in de zuidelijke Nederlanden, die werd gestimuleerd door de aartshertogen Albrecht en Isabella. Op aandringen van Isabella werd de hele plattegrond van de jonge gemeente uitgetekend volgens een religieuze symboliek. De toevloed van bedevaarders zorgde ervoor dat de bevolking van Scherpenheuvel aanzienlijk toenam. Onder het Franse bewind moesten de oratorianen, die sinds de oprichting de erediensten verzorgden, de gemeente verlaten. Scherpenheuvel beleefde na de Belgische onafhankelijkheid een tweede bloeiperiode. Rond het heiligdom hebben zich intussen talrijke horecazaken gevestigd.

--Appenzeller Hutte

De Appenzeller Hütte is als een echte Zwitserse berghut neergepoot op een groene alm die uitkijkt over de Hagelandse heuvelruggen. Houten banken met houtsnijwerk sieren het decor, er staan skilatten in het rek en er hangt een kolossale koebel aan de muur. Bier wordt er per halve liter geschonken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten