11.5.15

Wespelaar


Wespelaar

Start : Wespelaar Station
Afstand : 53 km
Bewergwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant en Antwerpen
GPS : 4 De Costerstraat Haacht,

DE ROUTE :

27-28-32-31-35-30-66-67-71-25-69-24-23-22-73-41-21-27

Een rondje Haacht staat voor een tochtje langs de watermolen van Rotselaar, het geboortehuis van Pater Damiaan, het bosrijke Keerbergen en de charmes van Demer en Dijle. Al kan je bij een rondje Haacht uiteraard ook ‘santé!’ roepen…

Op de route :

--Remy-toren
In Wijgmaal bouwde Eduard Remy rond 1900 een olieslagerij, maalderij en rijstpellerij. De fabriek Remy groeide uit tot de grootste stijfselfabriek van West-Europa. De industrieel Remy was sociaal bekommerd om zijn werknemers. Zo bouwde hij in Wijgmaal culturele, sociale en medische diensten uit voor zijn personeel.

--Oorlogsmonument 1914
Dit monument herdenkt de Slag bij de molen van Rotselaar op 12 september 1914. Twee Belgische regimenten verdedigden er de brug over de Dijle, maar stuitten er op hevige Duitse weerstand. De hele voormiddag werd er zwaar slag geleverd. Uiteindelijk sneuvelden of verdronken er 324 Belgische soldaten.

--Café 't Werrek

--Molen van Doren
Al in 1217 lag hier een watermolen op de Dijle. Tot 1968 maalde een molenaar er. Daarna raakte het complex in verval en dreigde de afbraak. Gelukkig werd de molen in 1983 beschermd en volgde de renovatie. Nu is het een soort woonerf waar 30 mensen in 9 woningen samenwonen. Een aantal gemeenschappelijke ruimten wordt gedeeld.

--Cafetaria De Meander
Het domein Ter Heide is een recreatiedomein dat zich uitstrekt rond een grote plas. Deze ontstond in 1976 door zandwinning voor de aanleg van de E314. Je kunt er zwemmen, surfen of gewoon wat zonnen op de ligweide. ’s Winters is het rustiger rond de plas. Vanuit een vogelkijkhut kun je er dan vogels observeren.

--Geboortehuis Pater Damiaan
Voorbij het brugje dat je over de Laak – een zijriviertje van de Dijle – brengt, bereik je het gehucht Ninde en het geboortehuis van Pater Damiaan. Dat is nu een museum dat gewijd is aan de Grootste Belg, die zijn leven offerde voor de melaatsen van Molokaï. In Damiaans tijd was Ninde een gehucht van Werchter.

--De Oude Hansbrug

--CC Oude Pastorij
De Oude Pastorij is het mooiste historische gebouw van Hever. De oudste delen gaan terug tot de 17e eeuw. De voormalige pastoorswoning staat in een park en wordt omgord door een gracht. De bankjes en het grasplein nodigen uit tot een picknick. De Oude Pastorij is vandaag het cultuurhuis van de gemeente Boortmeerbeek.

--Monument XX-ste konvooi
In de nacht van 19 april 1943 brachten drie jonge weerstanders tussen Boortmeerbeek en Haacht een jodentransporttrein tot stilstand en openden de deuren van de goederenwagons. In de verwarring konden 231 joden vluchten. De helft van hen werd gedood of opnieuw gevat. Aan de spooroverweg bij het station van Boortmeerbeek herdenkt een monument de actie.

--Brouwerij Haacht
Even ten zuiden van het station van Haacht ligt de bekende brouwerij met dezelfde naam. In volume is dit de derde belangrijkste brouwerij van België en de grootste brouwerij die nog volledig in Belgische handen is. Oorspronkelijk was de brouwerij overigens een melkerij, tot in 1898 een ingenieur er het eerste pilsbier brouwde.

--Brouwershof
Tegenover de brouwerij van Haacht ligt het Brouwershof. Deze taverne, met tuin, is een geknipt eindpunt. Er zou immers een rechtstreekse leiding onder de straat van de brouwerij naar de tapkraan lopen. Het is de enige plek waar deze Primus-met-gist uit de tap loopt. Proberen maar?

--Café Maritime
Café Maritime bevindt zich in de historische sluiswachterswoning bij het sas van Tildonk. Het gebouw is in de 18e-eeuwse classicistische stijl opgetrokken, met een opvallend fronton. De woning is beschermd. Dit is een erg rustige plek bij het water. Misschien zie je er net hoe een rivieraak er versast wordt.

--Hof ten Dormaal
Je vindt de fraaie vierkantsboerderij Hof ten Dormaal van de familie Janssens goed verstopt tussen graanakkers en weiden tussen de fietsknooppunten 27 en 28 van het Vlaams-Brabantse fietsnetwerk Dijleland. Dit is een unieke boerderij-brouwerij waar uit zelf gewonnen koolzaad ook bier wordt gebrouwen. Het is een echt levendig en modern familiebedrijf. Sinds 2009 brouwen ze hier de Dormaal Amber, die vanaf 2010 ook op de boerderij wordt gebotteld. De Dormaal Amber bleek een schot in de roos. Dit amberkleurige bier van hoge gisting was meteen erg populair. Dormaal Blond en Donker ontstonden een jaartje later, even later kwam er ook nog Witgoud (op basis van witloof) bij. En inmiddels kweken ze hier zelfs hun eigen hop en gerst. Zijn brouwinstallatie kocht André Janssens in de staat Montana, in Amerika. Want zowaar goedkoper dan hier! Het proeflokaal, waar je steevast op zaterdagnamiddag terechtkunt, en de brouwzaal kregen een onderkomen in hetzelfde gebouw.

--Toren Ter Heide
De 30 meter hoge toren dateert vermoedelijk van de 14de eeuw. Hij werd niet opgericht als verdedigingstoren, wel als statussymbool. De toren, een donjon met een uniek grondplan in de vorm van een Grieks kruis, telt zes verdiepingen, onderling verbonden door een wenteltrap. De toren is opgetrokken in baksteen op witstenen basis, die rechtstreeks in het water staat. In 1619 kwam de toren in handen van de familie d'Eynatten die de oorspronkelijke platte toren voorzag van een fraai dak met slanke peerspits. Van 1900 tot 1939 was hier een bierbrouwerij gevestigd. De schoorsteen bleef een stille getuige van deze economische activiteit. De toren, die als monument beschermd is sinds 1942, kreeg in 1948 een grondige restauratie. Op de binnenplaats van de Oude Brouwerij zijn foto's van het interieur van de toren te bezichtigen. De toren zelf is, om veiligheidsredenen, niet toegankelijk.

--Vrijetijdscentrum 'De Mena'

--Rotselaar
Rotselaar is een residentiële gemeente in het noorden van Vlaams-Brabant, bij de samenvloeiing van de Demer en de Dijle. De gemeente ligt aan de E314 en de N19 Aarschot-Leuven in een overgangsgebied tussen het Hageland en de Brabantse Kempen. De hoogteverschillen variëren van 70 meter in Wezemaal tot 10 meter in Werchter, in het dal van de Demer en de Dijle. De belangrijkste toeristische troef van de gemeente is het overvloedige natuurschoon. In de middeleeuwen behoorden Rotselaar en Wezemaal tot het domein van de hertogen van Brabant. Werchter lag in de invloedssfeer van de Berthouts, de heren van Grimbergen. Ook de pastorale zorg was op die manier verdeeld: Werchter werd gesuperviseerd door de abdij van Park, Rotselaar en Wezemaal vielen onder het toezicht van Averbode. Later werden de gemeenten bij Aarschot gevoegd. In Rotselaar en Wezemaal werd vanaf de 13de eeuw wijn verbouwd. Op de Wijngaardberg is nog een deel van de muur te zien die de druiven beschermde tegen de wind. De teelt hield stand tot in de vroege 19de eeuw. In het voorjaar van 1999 werden in het kader van een toeristisch project opnieuw wijnranken aangeplant.

--Oud-Werchter
In deze taverne is het aangenaam zitten, ook al kan het er heel druk zijn. De kleine honger kan je er stillen met o.m. croques en andere mondpleziertjes. In de zomer zijn er ijsjes en tijdens de warme maanden is de specialiteit Kriek en Tongerlo van 't vat.

--Bistro/IJssalon Sint-Jan
De honger, klein of groot, kan je stillen met snacks of met iets lekkers van de kaart. De ijsjes zijn heerlijk.

--De Glazen Boterham
Een café gelegen in de artistieke winkelwandelstraat van Werchter, bevolkt door een bende creatievelingen.

--Café De Wissel
In dit café hangt een aangename, gezellige dorpssfeer. Bij mooi weer is er een terras vooraan. Over de middag is er een beperkte snackkaart. Specialiteit zijn bieren van 't vat en trappist. Vriendelijke en verzorgde bediening.

--Tremelo
Tremelo is een groene woongemeente in het noorden van Vlaams-Brabant. De Grote Laak, een zijrivier van de Dijle, vormt de zuidelijke grens van de gemeente die landschappelijk tot de Zuiderkempen behoort. Tremelo is vooral bekend als geboortedorp van Jozef de Veuster, beter bekend als pater Damiaan, de 'apostel der melaatsen'. Eeuwenlang maakte Tremelo deel uit van Werchter. Baal, een deelgemeente van Tremelo, behoorde tot Aarschot. Tot een eind in de 18de eeuw was Tremelo een klein dorpje te midden van de uitgestrekte heide. Baal was vooral een turfwinningsgebied. In 1837 werd Tremelo een zelfstandige gemeente. Kort daarop, in 1840, werd Jozef de Veuster geboren. Hij trok als pater naar het Hawaïaanse eiland Molokai en bekommerde er zich om de melaatsen. Hij bezweek aan melaatsheid in 1889. Zijn geboortehuis is ingericht als Damiaanmuseum (gesloten wegens verbouwingswerkzaamheden tot najaar 2015).

--Oude Hansbrug
Dit is een gietijzeren ophaalbrug die in 1893 in gebruik werd genomen. Tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werd ze vernield en weer hersteld. De laatste restauratie dateert uit 2005 en vandaag is de brug beschikbaar voor fietsers en voetgangers.

--Onze-Lieve-Vrouwkerk
De Onze-Lieve-Vrouwkerk in het landelijke Hever bezit een reeks paneelschilderingen uit de Vlaamse School die taferelen uit het leven van Jezus voorstellen. Het kerkorgel werd in 1981 beschermd als monument. De stijl is neoclassicistisch met driebeukig schip en ingebouwde westertoren. De geschiedenis van de kerk gaat terug tot de 15de eeuw. De huidige kerk dateert van 1854.

--Boortmeerbeek

Boortmeerbeek is een waterrijke gemeente die doorkruist wordt door het kanaal Leuven-Rupel en de Molenbeek. De gemeente is rijk aan mooie beemdenlandschappen, bossen, een watermolen en enkele kastelen. De gemeente zette zijn naam op de kaart met de geschiedenis van het XXste konvooi. In 1943 werd een Duits treinkonvooi op weg naar Auschwitz in Boortmeerbeek door verzetslui gestopt. Daardoor werd een grote groep Joden gered van de dood. Boortmeerbeek is een aantrekkelijke fiets- en wandelgemeente. Elk jaar vindt er een grootse vaar-, fiets- en wandelhappening plaats. Alle informatie vind je op www.kanaaltochtenbrabant.be.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten