11.4.15

Retie


Retie
Vaartketsersroute op knooppunten

Start : Retie Prinsenpark
Afstand : 38,5 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpse Kempen
GPS : Kastelsedijk 5, 2470 Retie

DE ROUTE :

93-92-42-43-73-50-04-96-95-94-93



Op de route :
--Provinciaal domein Prinsenpark
Dit provinciaal domein (215 ha) met bossen en een 3 ha grote vijver is een heerlijke, groene oase van rust. Voor wandelaars is het Prinsenpark een juweel van afwisseling en sfeer. In het domein zijn zes bewegwijzerde wandelpaden uitgestippeld, waarvan een van 2,3 km dat geschikt is voor rolstoelgebruikers. De heiderelicten nemen je 300 jaar mee terug in de geschiedenis, toen het Prinsenpark een deel was van een uitgestrekt heidegebied waar de boeren hun schapen lieten grazen en de heideplaggen gebruikten als strooisellaag in de stallen. Op een aantal prachtige panoramapunten kun je de weidsheid van het gebied nog herkennen in het landschap. De vijvers die door een grachtensysteem gevoed worden met kalkrijk water uit het Kempisch kanaal geven een unieke meerwaarde aan het domein. De waterstand wordt zo geregeld dat er tijdens de vogeltrekperioden hier en daar slikplaatsen ontstaan waar vogels als de grutto, de groenpootruiter, de tureluur, de regenwulp, de oeverloper en de kleine plevier regelmatig worden waargenomen. Ook de zeer zeldzame zilverreiger is een trouwe bezoeker van de vijvers. Regelmatig worden er voor het publiek activiteiten en evenementen aangeboden. De kalender kan telefonisch of via e-mail worden aangevraagd of gedownload via de website.
--Watermolen
Het verval op de Kleine Nete in Retie is een godsgeschenk voor molenaars en kajakkers, maar vormt voor vissen een serieuze hindernis. Via een ommetje, een visnevengeul met negen trappen, geraken ze toch aan hun paaigebieden. De eerste graanwatermolen verrijst hier in de 17e eeuw. Watersportliefhebbers vertrekken hier voor een afvaart.
--Campinastrand
In dit recreatiedomein kan je even verpozen in de cafetaria met zicht op vijvers. Mogelijkheid tot kamperen.
--Bezoekerscentrum Sas4-Toren
In Dessel komen drie kanalen samen op één punt: Sas 4. Een bijzondere plek, waar de gemeente een uitkijktoren bouwde, de Sas4-Toren. Onder aan de toren kun je terecht in het gloednieuwe bezoekerscentrum waar je niet alleen toeristische informatie vindt, maar ook een permanente tentoonstelling kunt bezoeken. In deze tentoonstelling maak je kennis met de gemeente Dessel, NV De Scheepvaart en Sibelco NV. Hun geschiedenis is met elkaar verweven, ze brengen dan ook een gezamenlijk verhaal. Je ziet er de verbanden tussen de kanalen in Dessel en de ontginning van kwartszand door Sibelco, de waterplassen die ontstaan zijn door zandontginning en nu gebruikt worden voor recreatie en herstel van de natuur. De gemeente Dessel pakt ook uit met enkele troeven zoals het uitgebreide aanbod wandel- en fietstoerisme. De tentoonstelling is bedoeld voor jong en oud. De vele visuele en auditieve technieken maken het boeiend en aantrekkelijk.
--Sas IV-toren
Op het grondgebied van Dessel, aan Sas 4, kruisen de kanalen Bocholt-Herentals en Schoten-Kwaadmechelen. Een bijzondere plek, waar de gemeente een uitkijktoren bouwde, de Sas4-Toren. Onder aan de toren kun je terecht in het bezoekerscentrum waar je niet alleen toeristische informatie vindt, maar ook een permanente tentoonstelling kunt bezoeken. In deze tentoonstelling maak je kennis met de gemeente Dessel, NV De Scheepvaart en Sibelco NV. Hun geschiedenis is met elkaar verweven; ze brengen dan ook een gezamenlijk verhaal. Je ziet er de verbanden tussen de kanalen in Dessel en de ontginning van kwartszand door Sibelco, de waterplassen die ontstaan zijn door zandontginning en nu gebruikt worden voor recreatie en herstel van de natuur. De gemeente Dessel pakt ook uit met enkele troeven zoals het uitgebreide aanbod wandel- en fietstoerisme. De tentoonstelling is bedoeld voor jong en oud. De vele visuele en auditieve technieken maken het boeiend en aantrekkelijk.
--Jakob Smitsmuseum
Jakob Smits (1855) is een van de grootste Vlaamse schilders. Hij kwam in 1888 naar Mol-Achterbos en bleef er tot zijn dood in 1928. In die veertig jaar schiep hij een oeuvre dat door August Vermeylen 'een hoogste glorie van kunst' genoemd werd. In zijn Kempense landschappen en figuurstukken, Bijbelse taferelen en portretten tast hij naar de ziel van de mens, naar de kern der dingen. Het Jakob Smitsmuseum werd geopend in 1977 en uitgebreid in 1996. Het is gevestigd in de voormalige pastorie van Mol-Sluis, een landelijk gebouw uit 1892 dat een voortreffelijk kader vormt voor het werk van Jakob Smits. Het bevat dertig schilderijen, meer dan zeventig tekeningen en al zijn etsen. In het museum hangt ook werk van kunstenaars van de Molse schildersschool.
--SCK-CEN
De eerste Belgische kernreactor, de BR1 (‘Belgian Reactor 1’), trad in 1956 in werking in het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. In totaal kwamen er vier reactoren, die alle ten dienste staan van wetenschappelijk onderzoek. In 1990 nam het VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek) de niet-nucleaire activiteiten over.
--Atoomdorp
Langs het kanaal van Herentals naar Bocholt zie je aan je rechterkant witte appartementsblokken en woningen: het Atoomdorp. Vooral de woonblokken met appartementen en studio’s geven ons een beeld van de architecturale geschiedenis uit de jaren 50. Hun gestandaardiseerde elementen en materialen zijn de niet-onomstreden Zwitsers-Franse architect Le Corbusier(1887-1965) schatplichtig
--Eetcafé Sas 7
De ideale locatie om je fiets- of wandelavontuur even te onderbreken voor een verfrissing, een snack of een stevige maaltijd.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten