3.4.15

Geraardsbergen


Geraardsbergen

Start : Geraardsbergen Station
Afstand : 43 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaamse Ardennen
GPS : Stationsplein 558 9500 Geraardsbergen

DE ROUTE :

Ik zou deze route willen bestempelen als een hulde aan al deelnemers
van de ronde van vlaanderen ,maar dan in een korte versie

81-82-79-77-28-24-19-23-15-12-68-47-94-91-92-96-95-93-97-54-88-83-81

Op de route :

--Stadhuis
De eerste steen van dit mooie stadhuis werd lang geleden, in de 14de eeuw gelegd. Bij elke beschadiging of brand werd het gebouw in de stijl van die tijd opgeknapt. In 1750 werd het verbouwd in rococostijl; in 1893-1896 was het dan weer neogotisch en werd het met rode baksteen bezet. De monumentale trap dateert uit 1896 en werd samen met de fontein De Marbol in 2009 gerestaureerd. In de vroegere lakenhallen bevindt zich nu een streekbezoekerscentrum van de Vlaamse Ardennen. Het Geraardsbergse Manneken-Pis is ouder dan het Brusselse en heeft minstens evenveel kostuumpjes. Die worden hier tentoongesteld. Manneken-Pis zelf tref je aan voor het stadhuis op de Markt. De Broederschap van Manneken-Pis komt elke tweede zondag van juni samen. Dat wordt gevierd met de inhuldiging van nieuwe leden, gevolgd door de onthulling van Manneken-Pis en de gouden Manneken-Pisworp.

--In den Hengst
Boerderijcafé met de gezellige sfeer van een huiskamer. In de tuin prachtig zicht op Brakel en de panorama's van de Ronde van Vlaanderen.

--Brakel
In Brakel beland je in het hartje van de Vlaamse Ardennen, een prachtig heuvelachtig landschap in het zuiden van Oost-Vlaanderen. De gemeente is dan ook rijk aan natuurschoon: beboste hellingen, kleine beekjes, molens en boerderijen kenmerken het landschap. Streekspecialiteiten zijn de mattentaarten, en de geutelingen, een soort pannenkoekjes. Bezienswaardigheden in Brakel zijn het mooie Brakelbos, het schilderachtige Toeppark en de meer dan 100 m hoge uitkijktoren waar je een schitterend uitzicht hebt over de streek. Elke deelgemeente van Brakel heeft iets te bieden. Zo kun je in Nederbrakel proeven van het gebottelde water, afkomstig van de talrijke bronnen in de streek. Ook aan wandel- en fietspaden is er geen gebrek in deze regio.

--Kerk van Sint-Pietersbanden
Nederbrakel, een deelgemeente van Brakel, heeft een relatief jonge kerk met een oude toren. De kerk zelf werd grondig gerestaureerd halfweg de 19de eeuw, de toren dateert uit de periode 1515-1550. De hoge torenspits werd in 1750 door de bliksem verwoest en heeft sindsdien de eigenaardige vorm van een halve peer. Achter de galmgaten herbergt de toren een beiaard met 49 klokken. De preekstoel werd rond 1760 gemaakt door Damianus De Staercke.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten