13.4.15

Geel


Geel
Grotendeels op de Sint-Dimphnaroute

Start : Geel
Afstand : 46 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpse Kempen
GPS : Werft 2440 Geel

DE ROUTE :

80-81-09-16-10-41-64-63-13-23--22-21-20-95-06-02-03-79-80


Sint-Dimphnaroute
Deze route houdt de herinnering aan de heilige Dimphna, patroonheilige van de geesteszieken, levendig. De Geelse gezinsverpleging is wereldberoemd. Geesteszieken worden er, in haast volledige vrijheid, opgenomen in gezinnen. Deze traditie gaat terug tot de Middeleeuwen. Het graf van de heilige Dimphna (volgens de legende door haar waanzinnige vader gedood) werd een druk bedevaartsoord. Het traject van de Sint-Dimphnaroute loopt bijna volledig over de rustige wegen van het uitgestrekte grondgebied van de stad Geel.

--Sint-Amandskerk
Als je het marktplein van Geel oploopt kijk je tegen de indrukwekkende toren van de laatgotische Sint-Amandskerk aan. De toren, 60 meter hoog, kun je beklimmen langs een smalle draaitrap. Boven word je bij mooi weer beloond met een schitterend uitzicht op Geel en omgeving. Het kerkgebouw is een prachtig voorbeeld van Brabantse gotiek en Kempense baksteengotiek. Binnen vind je een rijk barokinterieur, met een vroeg-18de-eeuws orgel en tal van andere kerkschatten.

--Gasthuismuseum Sint-Dimpna
In dit museum huist een unieke collectie, bijeengebracht door de zusters augustinessen die vanaf 1552 in het Oud Gasthuis de ziekenzorg op zich namen. Zij bewaarden door de eeuwen heen alle gebruiksvoorwerpen. Je krijgt er een levendig beeld van de dagelijkse gang van zaken in het gasthuis en het leven van de gasthuiszusters. Het museum herbergt ook diverse kunstschatten uit Geelse kerken en kapellen. Voorts belicht het de legende van de Ierse koningsdochter Dimpna, die in Geel de marteldood stierf door de hand van haar eigen vader. Zij ligt aan de basis van de wereldbekende Geelse gezinsverpleging van geesteszieken. Het pronkstuk in de museumcollectie is de Zilveren Kas, het reliekschrijn dat in de vijfjaarlijkse Sint-Dimpnaommegang gedragen wordt. Het waarheidsgetrouwe schilderij 'Ziekenzorg in het Geelse ziekenhuis' uit 1639, hangt in de ziekenzaal van de kapel en is van onschatbare waarde.

--Sint-Dimpnakerk
De Sint-Dimpnakerk, op een kilometer van het marktplein van Geel, is een mooi voorbeeld van Demergotiek. De kerktoren (1454-1585) raakte nooit voltooid. Het interieur is uniek. Diverse waardevolle retabels en het renaissancistische praalgraf van de familie de Merode zijn de absolute blikvangers. Volgens de legende werden de heilige Dimpna en haar biechtvader Gerebernus op deze plek begraven. Je ziet er ook heel veel herinneringen aan de boetedoening met betrekking tot de wereldvermaarde Geelse gezinsverpleging van geesteszieken. De renovatie van de kerk werd in mei 2009 afgerond. Je kunt de kerk bezoeken van april tot en met september, van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag, tussen 14 en 17 u.

--'t Stationneke
't Stationneke is méér dan een halte voor de treinverbinding tussen Antwerpen en Neerpelt. Dit (voormalige) NMBS-station van O.L.V.-Olen huisvest immers een heus biermuseum. Over de bouw van het station is weinig bekend; vermoedelijk dateert het gebouw uit het einde van de 19de eeuw. Het was tot 1957 een station voor het passagiersvervoer en tot 1989 was het een goederenstation. De treinen stoppen nu weliswaar opnieuw in Olen, maar ze maken geen gebruik meer van dit station. Je vindt hier nu dus een biermuseum met een nog steeds groeiende verzameling van inmiddels zo'n vijfduizend verschillende biersoorten. Je kunt zo'n vijftig soorten proeven. Binnenin is het station leuk versierd met honderden bierglazen, blikjes en flesjes. Zowat alles wat in verband met bier staat, wordt er op ludieke wijze tentoongesteld. Ook de hongerige magen worden gespijsd; je kunt er kiezen uit traditionele dagverse snacks en specialiteiten op basis van bier.

--Eetcafé Sas 7
De ideale locatie om je fiets- of wandelavontuur even te onderbreken voor een verfrissing, een snack of een stevige maaltijd.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten