21.3.15

Tongeren


Tongeren
Kastelenroute

Start : Tongeren
Afstand : 36 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : Sportpark De Motten 3700 Tongeren

DE ROUTE :

107-110-109-108-68-89-86-87-114-112-111-107

Op de route :

--Stadspark De Motten
Stadspark De Motten, ooit een moerassige plek in de Jekervallei, strekt zich uit van de vroegere stadsmuren tot het cultureel centrum De Velinx. Er wordt volop werk gemaakt van de herinrichting van het gebied tot een rustige haven voor wandelaars, sporters (Finse piste voor joggers, atletiekstadion, tennis) en spelende kinderen (speeltuin, verkeerspark).

--Antiekmarkt
Antiek, brocante, kunst met grote en nog veel meer met kleine ‘k’, oude hebbedingetjes, bestofte prullaria... Van de Moerenpoort tot de Maastrichterstraat stellen elke zondagvoormiddag meer dan 300 antiekventers hun waren tentoon op de grootste antiekmarkt van België. Wie echt zaakjes wil doen, komt best vroeg, vanaf 6 uur.

--Brasserie Infirmerie
Dat begijnen vrouwen van de wereld waren, bewijst het Brouwhuis, de voormalige brouwerij, in de Sint-Ursulastraat. Daarnaast de prachtige infirmerie, oorspronkelijk zieken- en gastenverblijf. Ook op vandaag is het een oord van barmhartigheid: de dorstigen worden er gelaafd en de hongerigen gevoed.

--Gallo-Romeins Museum
Ontdek het verhaal van de mens in de regio Limburg, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Kijk naar meer dan 2000 authentieke objecten. Leer over het verre verleden via educatieve films, levensechte figuren en prachtige maquettes. Geniet samen met je kinderen van toffe animaties. Bezoek ten slotte het museumcafé en loop even langs in de shop met een groot boekenaanbod over het verre verleden. The European Museum Forum riep het Gallo-Romeins Museum uit tot 'museum van het jaar 2011', een onderscheiding voor het beste nieuwe of onlangs gerenoveerde museum in Europa. De jury prees de fijne manier waarop het museum jong en oud weet te boeien voor de wereld van het verre verleden.

--Romaanse kloostergang
Aan de oostzijde van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek bevindt zich de 12de-eeuwse romaanse kloostergang. Die kloostergang werd in de 13de eeuw verbouwd tijdens de verlenging van het gotische koor van de basiliek. De grafstenen en de hoekkapellen zijn van latere datum.

--Stadhuis
Op de prachtig heraangelegde markt van Tongeren kun je gewoonweg niet naast het imposante stadhuis kijken! Het huidige stadhuis, gebouwd tussen 1737 en 1750 naar het ontwerp van de Luikse architect Pascal Barbier, werd opgericht op de plaats van de voormalige lakenhal. In het statige classicistische pand herken je een voorbeeld van de 18de-eeuwse Maaslandse bouwstijl. Loop zeker ook eens naar binnen! Het interieur bevat Luiks meubilair, schilderijen en stucwerk in Lodewijk XV-stijl. Het gebouw is wel alleen te bezoeken tijdens tentoonstellingen.

--Ben's Café
Zowel binnen als buiten op het overdekte (in de winter verwarmde) terras is het aangenaam zitten. Zowel dranken als maaltijden (snacks of uitgebreid) zijn verzorgd. Voor de grote honger zit je hier zeker goed. De bediening is, ondanks dat het er heel druk kan zijn, vrij vlug en vriendelijk.

--Paalsteen
Op de hoek van de Bovenstraat met de Kattenveldstraat staat een paalsteen. Archeologen in spe kunnen alvast op zoek naar volgende inscripties in de gerestaureerde grensmarkering uit 1685: STA MRA en STE LBT. Iedereen uit de 17e eeuw wist meteen dat dit verwees naar ‘Sancta Maria’ en ‘Sancte Lamberte’.

--Landcommanderij Alden Biesen
Heb je af en toe behoefte aan een stevige portie cultuur? Dan kun je het hele jaar door terecht in de landcommanderij Alden Biesen. Een plek met een rijk verleden, nu een cultuurcentrum van de Vlaamse overheid. Het aanbod van activiteiten is bijzonder gevarieerd: van een internationaal vertelfestival en een bloemschikhappening tot een Schots weekend en oude muziek. Een extra troef is het prachtige domein met zijn tuinen en historisch interessante gebouwen. Alden Biesen is 56 ha groot; daarmee is het het grootste kasteelcomplex van de Euregio. Een ware schat, die ook wandelaars zal bekoren. In april staan in Haspengouw de boomgaarden volop in bloei. Bij het bezoekerscentrum van de Landcommanderij kun je deelnemen aan een reeks begeleide bloesem- en aperitiefwandelingen.

--Apostelhuis
Je moet hier zeker binnengaan. Het is een wandel- en fietsvriendelijk cafe. Je kan er terecht voor een pint of ander drankje, een kleine vlugge hap of zelfs uitgebreider tafelen. Je kan hier ook fietsen huren!

--Wijnkasteel Genoels-Elderen
Het sierlijke, neoclassicistische kasteel van Genoels-Elderen dateert van 1750. Het is het grootste wijnkasteel van het land en het verwelkomt jaarlijks 20.000 bezoekers. De huidige eigenaar, Jaap van Rennes, kocht het begin jaren negentig van de vorige eeuw en legde een wijngaard aan. Het kasteel wordt nu omringd door de grootste wijngaarden in België en door een park met bijzondere boomsoorten, een rozentuin en een heerlijke proeftuin met twintig verschillende druivensoorten. Er worden zeven wijnen geproduceerd: drie witte (Chardonnay Goud, Chardonnay Blauw en Chardonnay Wit), een rode (Pinot noir Rood) en drie mousserende wijnen (Zwarte en Zilveren Parel, sinds november 2008 ook Rose Parel). Er worden voorts drie soorten eau de vie geproduceerd. Het domein is uitsluitend toegankelijk onder leiding van ervaren gidsen: je kunt wijnkelders en bijgebouwen bezoeken.

--Brasserie De Waterburcht
Eetcafé De Waterburcht was ooit een vestingwerk dat teruggaat tot de 14de eeuw. Later, in de 19de eeuw, trad het verval in, maar dankzij de gemeente Riemst werd het domein in de jaren zeventig grondig gerestaureerd. Het eetcafé dat je er nu o.a. ontdekt, groeide er inmiddels uit tot een echte publiekstrekker. Je geniet hier van typische streekgerechten zoals kaaskroketten en bereidingen met champignons. De keuken is geopend van 12 tot 20.30 u. Fraai interieur waar je zeker eens de bierspecialiteit van het huis moet proeven, het donkere Grottenbier dat 6,5% alcoholgehalte heeft. Dit bier van hoge gisting hergist op fles en werd zeer geprezen door de vermaarde bierspecialist Michael Jackson. Liever geen biertje? Proef dan eens een Riemster Dröpke, een vlierbloesemjenever, typisch voor de streek. Bij het domein hoort ook een bezoekerscentrum/museum waar je o.a. meer verneemt over de Euregio en het leven van de adel eertijds op het platteland. Er is ook fietsverhuur.

--Kasteel Rosmeulen
Dit is de voormalige directeurswoning van de chocoladefabriek in neorococostijl (begin 20ste eeuw). Sfinxen bewaken de loopbrug. Aan de overkant van de straat ligt de voormalige chocoladefabriek Rosmeulen.

--De Kevie
Dit park van 200 ha groot herbergt bijzondere fauna en flora en verrassende bewegwijzerde wandelroutes. De vegetatie is zeer divers; er zijn zowel hooilanden, moerassen als venige gebieden. De Kevie is door haar waardevolle flora en fauna en ligging in de Jekervallei een van de belangrijkste natuurgebieden van Haspengouw. Meer dan 300 plantensoorten komen er voor, waaronder orchideeën, waterviolier en pijlkruid. Onder de diersoorten vermelden we broedvogels, en verscheidene vis- en amfibieënsoorten. De Kevie is een van de drie onderdelen van het Landschapspark van de Oostelijke Jeker. De beide andere omvatten vooral rietmoerassen en staan bekend onder de namen Groot Meers en Hardel. In het gebied zijn verschillende wandelingen mogelijk (brochure te verkrijgen bij Toerisme Tongeren).Geen opmerkingen:

Een reactie posten