31.3.15

Leuven


Leuven

Start : Leuven
Afstand : 39 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant
GPS : Abdij van Park 6 3001 Leuven

DE ROUTE :

73-75-76-78-90-89-88-92-86-85-84-33-73

Op de route :

--Abdij van Park
In de lente- en zomermaanden kun je elke zondagnamiddag een rondleiding in dit schitterende abdijcomplex krijgen. Je ziet er een mix van gebouwen met gotische, barokke, classicistische en rococo-invloeden. Het kloosterpand zelf telt een kapittelzaal, een refter (nu archiefzaal), een dormitorium en een indrukwekkende bibliotheek. De blikvanger is het stucwerk in de refter en bibliotheek. Verder zie je er nog een handvol poorten, het voormalige gasthof, een oude watermolen met zeer oude vijvers, een fraaie dreef en de erg mooie abdijboerderij met stallen en tiendenschuur. Het kerkhof rond de abdijkerk is uitgegroeid tot een campo santo van de Leuvense universiteit. Talrijke rectors en professoren vonden er hun laatste rustplaats.

--Brasserie The Lodge
Gezellige familiebrasserie in de kern van Heverlee, vlakbij het Arenbergkasteel. Je kan hier terecht voor zowel een snelle snack als een uitgebreid diner. Terwijl je rustig je keuze maakt, genieten je kids van de speelhoek. In de zomer kan je op het terras proeven van een lokaal gebrouwen biertje of een overheerlijke salade.

--Arenbergkasteel
Het Arenbergkasteel in Heverlee ligt in een schitterend kasteelpark en herbergt de faculteit Ingenieurswetenschappen van de K.U.Leuven. Jammer genoeg is het kasteel niet vrij te bezichtigen. Dat kan alleen na afspraak en in groep. Het park kun je wel vrij bezoeken; ideaal om een mooie, rustige wandeling te maken. Het kasteel was eigendom van de hertog van Arenberg. Die schonk het domein aan de universiteit in 1916.

--Heverleebos

--Meerdaalwoud
Samen met het aansluitende Heverleebos is het Meerdaalwoud een van de grootste bosgebieden van Vlaanderen (bijna 2050 ha). Er leidt slechts één grote weg door het bos. Je kunt er dus heerlijk rondwandelen in volmaakte stilte en rust. Het Meerdaalwoud is vooral interessant om zijn diverse bomenbestand: inlandse eik, beuk, es, esdoorn, berk en grove den. De Speelberg in Sint-Joris-Weert is de ideale vertrekplaats voor een leuk bosuitstapje. Er is parkeerplaats, sanitair (ook voor rolstoelgebruikers), een picknickplaats met barbecue (vergeet dan zeker je houtskool niet mee te brengen) en vlakbij ook een grote losloopzone voor honden. Aan de Speelberg vind je bovendien de speelzone Everzwijnbad, perfect om met kinderen naartoe te trekken. De reuzenmikado, de 30 meter lange slang van gebogen kastanjehout en zoveel meer maken van je bosbezoek een echte beleving voor jong en oud.

--Bierbeek
Bierbeek, ten zuidoosten van Leuven, is een typische Hagelandse gemeente in een golvend landschap. Je vindt er verschillende wandelpaden die vaak langs een van de grote 18de- en 19de-eeuwse vierkantshoeven lopen. Zoals het Schavaaipad en het Walterpad, slechts twee van de negen bewegwijzerde wandelingen in de gemeente. Voorts valt er in Bierbeek en de drie andere deelgemeenten, Korbeek-Lo, Lovenjoel en Opvelp, heel wat te bezichtigen. In Bierbeek zelf zijn de mooie romaanse Sint-Hilariuskerk en Meerdaalwoud de meest indrukwekkende cultuur- en natuurmonumenten. Watermolens, kapellen en kastelen zie je in de andere deelgemeenten die net als Bierbeek een oase van rust en groen vormen.

--Domein Hottat
Als je door de Bieststraat fietst, zie je aan je linkerkant het domein Hottat. Het kasteel op dit eeuwenoude domein deed tijdens de Eerste Wereldoorlog, van 5 tot 19 augustus 1914, dienst als hoofdkwartier van koning Albert I. Na diens vertrek brandden de Duitse bezetters het gebouw plat. Het domein is nu privébezit. Bij de hoofdingang van het kasteelpark, naast het wachtershuis, staat een Onze-Lieve-Vrouwkapel uit 1876, gebouwd door de toenmalige barones. In het park staan een aantal zeldzame bomen, waaronder mammoetbomen en een treurhoningboom.

--De ontvoering van Europa
Een van de laatste beeldhouwwerken van Rik Poot (1924-2006) toont de Griekse god Zeus die, vermomd als stier, de Fenicische prinses Europa ontvoert. Het imposante bronzen beeld De ontvoering van Europa staat sinds 2008 op het Provincieplein.

--Leuven Centraal
De ontwerper van Leuven-Centraal is Edouard Ducpétiaux (1804-1869). Door zijn bewogen pamfletten net voor de Belgische onafhankelijkheid belandde hij eerst zelf in de cel. Als latere Algemeen Inspecteur van de Gevangenissen maakte hij van Leuven zijn modelgevangenis: het eerste gevangeniscomplex met individuele cellen. Bij de opening in 1860 oogstte hij daarvoor lof van de internationale humanitaire gemeenschap.Geen opmerkingen:

Een reactie posten