1.3.15

Kruishoutem


Kruishoutem

Start :Kruishoutem
Afstand:47.5 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaamse Ardennen
GPS: Kruishoutem, parking Lozerbos (tegenover De Zandvlooi, Passionistenstraat 48)

DE ROUTE :

25-95-49-33-32-34-35-37-36-97-88-90-47-48-87-91-80-83-27-25

Langs molens en kastelen ontdek je een fotogeniek fietstraject. Met fraaie dorpjes als Wannegem-Lede, Huise en het ‘gele’ Mullem is deze streek een aanrader van formaat.

Op de route :

--Café Tonneke
Op het fraaie dorpsplein van Huise neem je links van de Sint-Petrus en Sint-Urbanuskerk de Lange Aststraat, voorbij een kapelletje met de voorstelling van de ‘Nederdaling van de Heilige Geest’ en langs het voetbalveld van VCE Huise-Ouwegem. Aan de overkant is het terras van café Tonneke zeer uitnodigend voor een ‘tankbeurt’.

--Kasteel de Gerlache
Je komt aan de helling Den Ast, gekend van de Ronde van Vlaanderen. Het gaat gelukkig bergaf, maar bij het knikje van 12 % hou je best de hand bij de rem. De weg kronkelt rond het kasteeldomein de Gerlache. De bekende familie leverde twee zuidpoolreizigers: Adrien de Gerlache, die in 1897 de expeditie met de Belgica leidde, en zijn zoon Gaston, die hem opvolgde in Antarctica.

--Schietsjampetter
Al in de 16e eeuw stond langs de (intussen beschermde) Huisepontweg een windmolen, maar die waaide in 1959 om. Het duurde22 jaar vooraleer er een andere kwam. Die werd gezocht en gevonden in het West-Vlaamse Houtave, waar hij vermoedelijk werd opgetrokken in 1796. Dat de molen werd afgebroken, lokte in Houtave fel protest uit. De ontmanteling werd met hand en tand verhinderd, zelfs door de plaatselijke veldwachter, die niet aarzelde zijn pistool te trekken en een kogel door het molenkot schoot. Bij de heropbouw in Wannegem-Lede hadden ze meteen een passende naam voor het gevaarte: de Schietsjampettermolen. De molen is opnieuw draai- en maalvaardig.

--De Zwaan
Logisch dat het fraaie, met kasseien bezaaide centrum van Wannegem beschermd is als dorpsgezicht. De neoclassicistische kerk uit 1784 is toegewijd aan Machutus, een heilige uit Wales. Vlak voorbij de kerk, en dus even van de route weg, is er het Gasthof De Zwaan, een mooie, authentieke bistro.

--Tanderus
Langs de Waregemsestraat in Nokere zit je al dicht tegen de grens met West-Vlaanderen aan. Het dorp is als het ware gebouwd op een flank van de Nokereberg, een kasseihelling van 350 m, die je gelukkig in dalende richting neemt (aan 5,7 %).

--Het Landhuys
Op het pittoreske dorpspleintje van Nokere kijk je niet naast Het Landhuys, een pand met allure. Dit restaurant is ’s zomers ook een bistro, waar ze verse pannenkoeken, verwenkoffie en huisbereide patisserie serveren. Aan de ingang van de kasteeldreef is een ruim tuinterras met kinderhoek.

--Kastelen
Het kasteel Ruffo de Bonneval de la Fare langs de Waregemsestraat is door een bakstenen muur en de dichte randbegroeiing van het park grotendeels onttrokken aan het oog. Wel goed zichtbaar is het (private) kasteel van Nokere (van baron Casier) en het prachtige landschapspark (12 ha) met enkele vijvers.

--European Cartoon Center
In 1979 werd in Kruishoutem voor het eerst een cartoonwedstrijd georganiseerd, die al snel uitgroeide tot de ‘Euro-Kartoenale’, een prijs met internationale naam en faam. Het aantal deelnemers groeide spectaculair – vaak komen er inzendingen uit 85 verschillende landen. Uit het initiatiefont sproot dan weer het European Cartoon Center (ECC), dat cartoons, spotprenten en karikaturen als hedendaagse kunstvorm promoot en tentoonstelt. Het ECC hoopt in dit genre uit te groeien tot hét kenniscentrum bij uitstek. Het is (voorlopig) enkel open op zondag of na afspraak. In het cartooncafé BRASSERIE (genoemd naar de bekende Belgische cartoonist Brasser – pseudoniem voor Paul de Valck) geniet je van een streekbiertje.

--De Vlaamse Leeuw
Vanaf het kasteeldomein leidt een dubbele dreef naar de O.-L.-Vrouw van Bijstandkerk. Lozer is een schilderachtig Vlaams dorpje dat zijn oude dorpsbeeld wist te bewaren. Er is nog een authentiek cafeetje.

--Shoes or no Shoes - SONS
De uitkijktoren in de Machelsestraat staat op een hoogte van 57 m en biedt een panoramisch zicht op zowel de Leiestreek, Gent als het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen. In het vroegere gebouw van de Galerie Emile Veranneman is sinds kort het museum Shoes Or No Shoes (SONS). De indrukwekkende collectie omvat honderden schoenen van bekende designers en met schoenen gemaakte kunstwerken. Het tweede deel is een etnografische verzameling van meer dan 2700 paar schoenen uit 155 landen. Opmerkelijk extraatje is de verzameling versleten atelierschoenen van kunstenaars als Panamarenko, Raveel en Jan Fabre.

--Lozerkasteel
Het kasteel van Lozer (1654) en zijn 13 ha groot domein wordt bewoond door de tiende (!) generatie della Faille d’Huysse. De barones runt in de bijgebouwen een winkeltje met ambachtelijke, gastronomische producten.

--Kasteel van Wannegem-Lede
Kruishoutem is een echte kastelengemeente. De gemeente telt maar liefst zes indrukwekkende kastelen met park. Een daarvan is het kasteel van Wannegem-Lede, ook het 'Petit Trianon' van Vlaanderen genoemd. Het Petit Trianon van Versailles stond model voor dit classicistische kasteel uit 1786. In de omgeving kun je heerlijk wandelen. Het kasteel zelf is niet te bezoeken.

--Huisekoutermolen
De houten molen van Huise werd in 1971 overgebracht uit Waregem; hij staat op de plaats van de vroegere Cnudde's molen, een stenen bovenkruier die reeds afbrandde in 1851. Hij dateert vermoedelijk uit de 13de-14de eeuw. De molen werd grondig en op authentieke wijze gerestaureerd en in 1975 opnieuw maalvaardig gemaakt. De Huisekoutermolen draaide tot in 2001, maar daarna begon het te gevaarlijk te worden om nog met de molen te draaien omdat de houten molenwieken versleten waren. Begin 2009 nam molenvereniging Levende Oost-Vlaamse molens (LOM) de molen onder haar hoede, met de bedoeling hem binnen enkele jaren opnieuw maalvaardig te maken.

--In de Kroon
Bijzonder leuk en typisch volkscafé en taverne in de schaduw van het kasteel van poolreiziger de Gerlache in het schilderachtige dorpje Mullem bij Oudenaarde. Dit café fungeerde overigens al vaker als decor voor verfilmingen en het kwam ook in de aftiteling voor van het populaire televisieprogramma 'Man bijt Hond'. Dit is echt een landelijk café waar de tijd heeft stilgestaan en het is bovendien een uitstekend vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten in de groene en pittoreske omgeving. Je ontdekt dit café aan het fietsknooppuntennetwerk van de Vlaamse Ardennen, tussen de knooppunten 83 en 87. Het interieur is warm en gezellig ouderwets. Ruime keuze aan (speciale) bieren en typische streekbieren. Je kunt hier ook terecht voor een lekkere hap zoals slaatjes, pasta en moussaka en in de winter voor een onvergelijkbare en overheerlijke authentieke hutspot. Maar je zakt vooral naar hier af om te genieten van de sfeer.

--Wortegem-Petegem
Wortegem-Petegem ligt op de linkeroever van de Schelde, tussen Oudenaarde en de West-Vlaamse grens, in een landschap dat jaarlijks het decor vormt voor wielerklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen. Met uitzondering van de laaggelegen gebieden in de Scheldevallei sluit het landschap aan bij de steile heuvels van de Vlaamse Ardennen - ideale kuitenbijters, dus! In de groene, bosrijke omgeving werden vanaf de 17de eeuw enkele kastelen gebouwd. Door de kanalisering van de Schelde werden drie meanders afgesneden. Samen met de bosgebieden zijn ze zalige plekjes waar jong en oud heerlijk kunnen ontspannen.
--Kruishoutem
Kruishoutem, halverwege Oudenaarde en Deinze, kun je het beste leren kennen tijdens de Eifeesten in het paasweekend. Behalve de verkiezing van de eikoningin en de eierboer is ook de eierworp vanuit de kerktoren een niet te missen evenement. De kinderen worden op paaszondag verwend met een heuse kinderhappening. De Gulden Eifeesten worden afgesloten met een muzikaal samenzijn voor de senioren. Het grote aantal pluimveekwekerijen in deze landbouwgemeente ligt aan de basis van deze traditie. Sinds 1670 al wordt er een jaarmarkt gehouden. In de deelgemeente Wannegem-Lede staat een prachtig 18de-eeuws kasteel naar ontwerp van een Franse architect. Kort bij de dorspkern staat het kasteel van Kruishoutem, een kasteel uit 1630 dat gebouwd werd op de plaats van de vroegere burcht van de plaatselijke heer. In 1735 werd het kasteel uitgebreid met bijgebouwen in classicistische stijl. Kruishoutem telt in totaal zes kastelen en wordt dan ook wel kastelengemeente genoemd. De dorpskern van Kruishoutem bevindt zich iets meer naar het zuiden rond de Sint-Eligiuskerk, een neogotisch gebouw met nog enkele mooie interieurelementen.

--Kasteel van Kruishoutem
Een van de zes kastelen van Kruishoutem, dat net als de andere alleen vanaf de weg te bezichtigen is, want ook dit kasteel is privaat. Het kasteel van Kruishoutem is een goed bewaard, omwald symmetrisch renaissancekasteel (1630). Het telt vier hoektorens in baksteen- en zandsteenstijl en wordt omringd door een groot park in Engelse landschapsstijl met grote vijver en kleinere plassen. Aan de overzijde van de Kasteelstraat staan enkele bijgebouwen zoals de stallingen en het neerhof. Het kasteel en de domeinen zijn beschermd als landschap en als monument. In de onmiddellijke omgeving van het kasteel liggen verschillende historische boerderijen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten