21.3.15

Helchteren


Helchteren
gebaseerd op de Ter Dolen fietsroute

Start : Helchteren
Afstand : 39 km
Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
GPS : 11 Sint-Trudoplein Houthalen-Helchteren

DE ROUTE :

539-309-05-78-77-76-538-317-316-311-307-308-309-539

Op de route :

--Helchteren
Helchteren is gelegen op het Kempens Plateau en heeft een hoogte van 70 à 80 m. De Mangelbeek stroomt ten zuiden van Helchteren van het plateau af in westelijke richting. Een deel van de heidegebieden, met name de Donderslagse Heide en de aansluitende Sonnisheide, vormt een uitgestrekt militair schietterrein.
Helchteren heeft een aantal bos- en natuurgebieden en landgoederen, zoals Hoeverheide en Molenheide. Het laatste omvat een bungalowpark annex recreatieterrein en een wandelpark waar men inheems wild kan aantreffen. Ook de Mangelbeekvallei is een aaneenschakeling van natuurgebieden.

--Begijnenvijverbos
De 'Begijnenvijvers' liggen op de grens van Hechtel en Peer, en behoren tot het gemeentelijk bosgebied Resterheide.
Een deel van dit unieke natuurgebied is ingericht voor passieve recreatie, een ander deel is een waardevol en beschermd natuur-en broedgebied.
De zanderige bodem helt enerzijds af naar het Scheldebekken via de Grote-Nete, en anderzijds naar het Maasbekken via de Bollissenbeek en de Dommel.

--Europark
De gemeente Houthalen-Helchteren ligt in het centrum van de provincie Limburg. De gemeente telt maar liefst 4 bedrijventerreinen en vormt zo een belangrijk economisch knooppunt in Midden-Limburg. De gemeente Houthalen-Helchteren is een voormalige mijngemeente en vervulde een pioniersrol bij de reconversie waarbij na de sluiting van de Limburgse mijn reeds vanaf de jaren '70 werd gezocht naar nieuwe industriële activiteiten.

--Houthalen-Helchteren
In Houthalen-Helchteren, in Midden-Limburg, werd vroeger volop steenkool ontgonnen. Na de sluiting van de mijnen heeft de gemeente zich toegelegd op het toerisme. Elk jaar trekken de prachtig gelegen domeinen Kelchterhoef, Hengelhoef en Molenheide duizenden toeristen aan met hun uitgebreide attracties en ontspanningsmogelijkheden. Op de gemeentelijke website vind je een mooi overzichtsplan met alle voorzieningen in de drie domeinen. Bovendien telt de gemeente talrijke wandel- en fietstochten. De deelgemeenten Houthalen en Helchteren waren ooit eigendom van twee verschillende abdijen. Helchteren behoorde tot het domein van de benedictijnenabdij van Sint-Truiden, de Houthalense gehuchten Hengelhoef en Kelchterhoef hingen af van de norbertijnenabdij van Floreffe in Namen. Het waterslot Ten Dool in Helchteren was vanaf de 16de eeuw het zomerverblijf van de Sint-Tuidense abten. Nu is het een kasteelbrouwerij waar je heerlijk abdijbier kunt proeven; je kunt zelfs overnachten in het kasteel. Ook een rondleiding in de brouwerij is mogelijk. De aanleg van grote wegen en spoorwegen in de 19de eeuw en het begin van de mijnbouwactiviteit in 1930 brachten een grote expansie.

--CeDuBo
Als je op zoek bent naar degelijke informatie over duurzaam bouwen en verbouwen, dan kun je terecht in de voormalige badzaal van de mijn van Zolder. Het Centrum Duurzaam Bouwen biedt er een permanente tentoonstelling. Aan de balie kun je extra informatie en advies krijgen. Er is ook een folder verkrijgbaar: 'Bouwen voor/aan de toekomst'. Op de tentoonstelling vind je 1500 m² praktijkgericht bouwadvies, maquettes op ware grootte, productinformatie van fabrikanten en praktische aandachtspunten. Het centrum richt zich tot groepen, scholen, professionelen en bouwers/verbouwers. De toegang is gratis.

--'t Boske
Oplaadpunt voor electrische fietsen.

--Kasteelbrouwerij Ter Dolen

Ben je een liefhebber van abdijbieren, dan voel je je op dit schitterende zestiende-eeuwse kasteeldomein uitstekend. Je ontdekt er een hypermoderne brouwerij en een gezellig brouwerijcafé met prachtig verwarmd terras. Het kasteel was ooit een waterburcht met vier torens, waarvan er nog twee overeind staan, en waar de abten van Sint-Truiden thuis waren. Kasteelbrouwerij NV De Dool brouwt nu op moderne én ambachtelijke wijze heerlijke kasteelbieren, waarbij de waard dagelijks zijn producten nauwlettend proeft. Het aanbod is veelzijdig met Ter Dolen Blond, Donker en Tripel, een Kriekbier en een hoppige Armand Ter Dolen. In de voorgebouwen van het kasteel bevindt zich het proef- en praatcafé en je kunt er ook terecht in een fraaie oranjerie. Op zomerse dagen lokt het zomerse terras en voor de kleinsten is er een speeltuin en een grote zandbak



Geen opmerkingen:

Een reactie posten