17.3.15

Geel


Geel

Start : Geel
Afstand : 47 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
GPS : Werft 2440 Geel

DE ROUTE :

80-78-49-10-16-09-81-03-02-20-21-22-23-13-63-69-01-79-80

Op de route :

--Geel
Geel is vooral bekend als centrum voor de verpleging van geesteszieken, een traditie die teruggaat tot de 13de eeuw en waarbij de Heilige Dimpna de hoofdrol speelt. Sint-Dimpna was volgens de legende een tot het christendom bekeerde, Ierse koningsdochter, die bij de dood van haar moeder de avances van haar vader afwees en vluchtte. In Zammel, een gehucht van Geel, werd ze door haar vader gevonden en gedood. De Sint-Dimpnakerk, waar haar gebeente werd ondergebracht, groeide heel snel uit tot een bedevaartsoord voor zwakzinnigen en geesteszieken. In de 17de eeuw ontwikkelde zich uit het verzorgingscentrum voor geesteszieken aan de Sint-Dimpnakerk een systeem van gezinsverzorging. In de 19de eeuw namen het gemeentebestuur en de nationale overheid het toezicht op de gezinsverpleging over. De belangrijkste Geelse bezienswaardigheden zijn de laatgotische Sint-Amandskerk op de Markt en de Sint-Dimpnakerk. De Sint-Amandskerk is gebouwd in de typische Kempense bak- en zandsteenstijl. Het meubilair is hoofdzakelijk barok. Ten oosten van de Markt bevinden zich het Gasthuismuseum Sint-Dimpna en de laatgotische Sint-Dimpnakerk. Een van de vele kunstschatten in de kerk is het Sint-Dimpnaretabel uit 1515 met scènes uit het leven van de Geelse heilige

--Sint-Amandskerk
Als je het marktplein van Geel oploopt kijk je tegen de indrukwekkende toren van de laatgotische Sint-Amandskerk aan. De toren, 60 meter hoog, kun je beklimmen langs een smalle draaitrap. Boven word je bij mooi weer beloond met een schitterend uitzicht op Geel en omgeving. Het kerkgebouw is een prachtig voorbeeld van Brabantse gotiek en Kempense baksteengotiek. Binnen vind je een rijk barokinterieur, met een vroeg-18de-eeuws orgel en tal van andere kerkschatten.

--Bruegelhut

--Taverne Den Thijs
Dit vroegere vaartcafé anno 1900 is de uitgelezen halte voor fietsers ,wandelaars en stille genieters. Hier kan men genieten van een lekkere Stella Artois of maak je keuze uit de andere 50 soorten bier . Een heerlijk wijntje drinken met zicht op de vaart of wegdromen achter één van de zeven Trappisten,het kan allemaal en dit terwijl de kleinsten zich vermaken op de speeltuin.Ontbijten ,een snelle hap of een stevige maaltijd,de patron aan het fornuis en maakt het graag voor je klaar.

--'t Stationneke
't Stationneke is méér dan een halte voor de treinverbinding tussen Antwerpen en Neerpelt. Dit (voormalige) NMBS-station van O.L.V.-Olen huisvest immers een heus biermuseum. Over de bouw van het station is weinig bekend; vermoedelijk dateert het gebouw uit het einde van de 19de eeuw. Het was tot 1957 een station voor het passagiersvervoer en tot 1989 was het een goederenstation. De treinen stoppen nu weliswaar opnieuw in Olen, maar ze maken geen gebruik meer van dit station. Je vindt hier nu dus een biermuseum met een nog steeds groeiende verzameling van inmiddels zo'n vijfduizend verschillende biersoorten. Je kunt zo'n vijftig soorten proeven. Binnenin is het station leuk versierd met honderden bierglazen, blikjes en flesjes. Zowat alles wat in verband met bier staat, wordt er op ludieke wijze tentoongesteld. Ook de hongerige magen worden gespijsd; je kunt er kiezen uit traditionele dagverse snacks en specialiteiten op basis van bier.

--Thomas More Kempen

Hogeschool Thomas More is een Vlaamse katholieke hogeschool, lid van de Associatie KU Leuven. Ze ontstond bij de start van het academiejaar 2012-2013 door de fusie van Lessius Antwerpen, Lessius Mechelen en Katholieke Hogeschool Kempen. De hoofdzetel bevindt zich in Mechelen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten