6.2.15

Turnhout


Turnhout

Start : Aan de post
Afstand : 47 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen en Noord-Brabant
GPS : Turnhout, Oude Kaai
DE ROUTE :

01-04-09-32-58-55-56-96-95-54-43-57-52-05-03-02-01

Turnhout is een uitstekende startplaats om de Kempense bossen en vennen te verkennen. Je zet koers naar het groene Ravels en tuft terug langs het ‘Bels Lijntje’, de al even groene ruggengraat voor het actieve toerisme in deze grensstreek.

--Dombergheide
Het gebied aan je linkerzijde heet Dombergheide. Veel heide valt er niet meer te bespeuren. Je ziet vooral natte weilanden. Dat is een aanwijzing dat de heide hier vroeger veel vennen en heiplassen telde. De bultige puisten in het landschap duiden de zandruggen aan waartussen dat heidewater plassen vormde.

--Recreatiecentrum Zwartven
--Café Pitstop

--Boothuis
De Nieuwe Kaai is tegenwoordig de place to be in Turnhout. Enkele jaren geleden startte de herwaardering van het oude havengebied. Een mooie, groene wandelpromenade loopt langs de nieuwe jachthaven. Oude fabriekspanden bij het water werden woontorens met exclusieve lofts. Nieuwe horeca vestigde zich in herbestemde magazijnen. Trendy brasserieën, zoals het Boothuis, zorgen nu op zomeravonden voor een zeedijkgevoel bij de Nieuwe Kaai. Konden we een beter eindpunt voor deze tocht kiezen?

--Nieuwe Kaai
De Nieuwe Kaai was ooit het kloppende economische hart van Turnhout. Op een oude fabriekstoren lees je nog ANCO. De letters stonden voor Antoine Coppens, Turnhoutenaar en held van de huisvrouw van het interbellum. De ondernemer produceerde immers als eerste voorverpakte bloem in pakken van 1 kg.

--Baalse Hei

--Klein Engelandhoeve
In het bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve kan je terecht voor een selectie streekbieren en bio-sapjes.

--Boshuis
Het bezoekerscentrum Boshuis ligt aan de rand van het Gewestbos van Ravels. In de jaren zeventig en tachtig rijpte het plan om op de plaats waar vroeger een oude boerderij stond een bezoekerscentrum op te richten: het Boshuis. Er werd een tentoonstellingsruimte ingericht met een permanente expositie over het ontstaan en de geschiedenis van het Gewestbos van Ravels. Ook de kinderen kunnen zich hier prima amuseren: op de zolder werd een 'doe-tentoonstelling' gecreëerd, speciaal gericht op kinderen en scholen.

--Gewestbossen van Ravels

In het begin van deze eeuw was dit bos nog een typisch Kempense heidevlakte met zandverstuivingen en vennen. In 1903 kocht de Belgische staat het gebied aan en begon er mastbossen aan te planten. Voor de steenkoolmijnen was er immers een grote vraag naar mijnhout. In het 280 ha grote domeinbos werd een bezoekerscentrum ingericht. Bewegwijzerde wandelingen brengen je naar verrassende schuilhutten, gezellige picknicktafels en een ontspannende speel- en ligweide. De 3de zondag van oktober is er de afsluiting van de Week van het Bos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten