10.2.15

Oetingen


Oetingen

Start : Aan de kerk van Oetingen
Afstand : 33 km
Bewegwijzering : Knooppunten Vlaams-Brabant
GPS : Kerkstraat 1755 Oetingen

DE ROUTE :

09-10-38-39-30-29-25-48-34-33-31-09

De meest westelijke uithoek van Vlaams-Brabant is voor veel Belgen en Nederlanders onbekend terrein. Toch was dit stukje Pajottenland lange tijd erg belangrijk. Het was het mekka van het Brabantse trekpaard. Vanuit het kleine dorp Vollezele werden de viervoeters naar alle uithoeken van de wereld geëxporteerd. Vandaag is het bekendste exportproduct van de regio misschien wel de humor van Urbanus, die zich in Tollembeek in alle rust voorbereidt op volgende grappen. Precies die rust en stilte zijn de grootste troeven van deze streek. Niet te verwonderen dat hier het eerste officieel erkende stiltegebied van Vlaanderen ligt. Natuurlijke geluiden overheersen er en dat is ideaal voor wie ontspanning zoekt op de fiets. Het traject van deze fietstocht loopt uitsluitend over verharde wegen, die zich slingeren door uitgestrekte weiden en akkers. Af en toe gaat het ook stevig bergop, maar de mooie vergezichten doen die inspanningen telkens weer meteen vergeten

Op de route :

--Het Vijfde Wiel
--Terlindenhof

--Vollezele
Vóór de kerk van Vollezele herdenkt een monument de Pajotse mijnwerkers. Vollezele was ook het centrum van het Brabants trekpaard. In enkele grote stoeterijen werd dit befaamde werkpaard gefokt. Vooral op het einde van de 19e eeuw werden er tienduizenden dieren in het buitenland verkocht. Het was een tijd van economische opbloei en dan was extra paardenkracht op de akkers en in de industrie altijd welkom. Vrachtwagens en tractoren zouden na de Tweede Wereldoorlog de echte paardenkracht overbodig maken. Dit betekende ook het einde van de commerciële paardenfokkerijen in Vollezele en in de rest van het Pajottenland. In het oude gemeentehuis van Vollezele is er een klein museum van het Brabants Trekpaard.

--Ter Lindenkapel
Deze kapel staat op een heuveltje in de lommer van een bosje linden. Op een kruispunt stond hier al in de middeleeuwen een kapel. Het achthoekige grondplan en de afwezigheid van ramen maken er een merkwaardige constructie van. In de 19e eeuw werd er bovendien een cementlaag op de gevel aangebracht.

--Kasteeldomein Ter Rijst
Ter Rijst (49,5 ha) heeft flink wat te bieden: een prachtig park, aanleunend bij de Engelse tuinarchitectuur en aangelegd rond een neoclassicistisch kasteeltje, een Pajotse vierkantshoeve (in 1860 gebouwd op de grondvesten van een boerderij die eeuwen ouder is dan de huidige) en een 28 ha groot bosreservaat. Al in de vroege middeleeuwen verrees op die plek een kasteel. Het huidige gebouw is echter het resultaat van een totale verbouwing, in 1869, van het kasteel dat Karel Van der Noot in 1480 liet oprichten. Op datzelfde moment werd ook het landschapspark aangelegd, en dat is een van de fraaiste van Vlaanderen, met vijvers, gevoed door talrijke bronnen. Wandelpaden slingeren door de groene pracht, langs en onder soms eeuwenoude bomen. Er is ook een boomgaard met 'ouderwetse' fruitbomen. Het domein is sinds 1981 eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Het park mag alleen te voet betreden worden, honden zijn niet toegelaten. Het natuurreservaat kan ook uitsluitend onder begeleiding bezocht worden. Er bevindt zich een oude ijskelder, tegenwoordig een geschikt tehuis voor vleermuizen.

--Kesterheide
De Kesterheide ligt boven op de Kesterheuvel. Een groot calvariekruis siert bij een groot groen grasplein de top. Er bevindt zich ook een kruisweg en het stille Pervivo-gedenkpark. Daar worden kinderen herdacht die aan een zeldzame stofwisselingsziekte stierven. Een militaire radarmast ontsiert de heuvel jammer genoeg.

--Van Reepinghenhuisje
Dit beschermde boerderijtje werd tot 1965 bewoond door Emile Van Reepinghen. Het werd in 1777 gebouwd met natuurlijke materialen: hout, leem en stro. De noordzijde wordt beschermd met een groenwal.


--Café Drie Koningen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten