12.2.15

Lier


Lier

Start : PIME vzw - Provinciaal Instituut voor MilieuEducatie
Afstand : 47 km
Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
GPS : Mechelsesteenweg 365, 2500 Lier

DE ROUTE :

31-66-40-30-28-16-32-41-34-23-25-13-75-76-88-89-05-31

Vanaf de parking kan je iets terug een doorsteek maken naar de route en de Nete

Je kunt geen mooiere intrede in 'Schoon Lier' bedenken dan langs het water fietsen naar dit pittoreske stadje. Stop even op het Zimmerplein met de Zimmertoren en het monument voor de Schapekoppen, en koop een Liers vlaaike voor onderweg. Via 'Emmelen' en Kruiskensberg rijd je naar het schattige Gestel, waar je even te schande mag staan aan de schandpaal. Dit is een route waar je, volgens schrijver Felix Timmermans, een 'rillingske' van zou krijgen.

Op de route :

--Duffel
In de 15de eeuw ontwikkelde Duffel - een gemeente halfweg tussen Lier en Mechelen - zich tot een belangrijk textielcentrum waar zware, ruwe stoffen werden geweven. Deze stof kreeg de naam 'Duffels laken' of, kortweg, 'duffel', en gaf zo zijn naam aan de vandaag overal bekende duffelcoat. De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) betekende echter het einde van deze welvaartsperiode. Pas vanaf de 19de eeuw zou de gemeente opnieuw langzaam veranderen van een typische landbouwgemeente tot een industrieel centrum, waar ook de zorgsector sterk vertegenwoordigd is. De toeristische blikvangers in Duffel zijn Museum Het Gasthuis, de kerk van O.-L.-Vrouw van Goede Wil en de kasteelruïne Ter Elst. Wandelen, fietsen én genieten kun je trouwens in de vele natuurgebieden langs de Netedijken.

--Café d'Ouwe Post
--Volkscafé met gezellig terras langs de Netedijk.

--De Boekt
Gezellige herberg aan de oever van de Nete. Overdekt terras waar je even kan uitrusten bij een frisse pint of een snack.

--De Kookgek
Het is aangenaam zitten in een vrij modern interieur. Je kan er terecht voor een verzorgd drankje en idem hapjes voor de kleine en de grote honger maar ook voor de 'goesting'. Het schuimend gerstenat zal bij deze 'meester bierschenker' vanzelfsprekend smaken.

--Berlaar
Berlaar ligt mooi tussen Herentals en Mechelen in en op een vijftal kilometer ten oosten van Lier. Ben je in de stad Lier, maak dan zeker eens een ommetje langs het mooie en rustige Berlaar. Vooral deelgemeente Gestel, ooit de kleinste gemeente van de provincie Antwerpen, is de moeite waard. Het dorpsplein van Gestel met zijn schandpaal, pastorij en kerk is beschermd en heel pittoresk. In Gestel vind je ook twee eeuwenoude kastelen: het Gestelhof uit de 16de eeuw en het Hof van Rameyen, dat in 1643 in het bezit kwam van Nikolaas Rubens, de zoon van Pieter Paul Rubens.

--Dorpsplein
Gestel, ook wel het mooiste dorp van Antwerpen genoemd, was tot de fusie met Berlaar in 1965 het kleinste dorp van de provincie. Gestel is een schilderachtig dorpje gelegen aan de Grote Nete. Het telt slechts enkele tientallen huizen. Op het dorpsplein staat de bekende schandpaal die in 1936 beschermd werd. Samen met de kerk bepaalt die het uitzicht van het dorpsplein.

--Rameyenhof
Een van de mooiste plekjes in Berlaar is het waterkasteel het Rameyenhof. Dit prachtige kasteel dateert van de 13de-14de eeuw en heeft een bijbehorende kasteelboerderij. Het werd vermoedelijk gebouwd als 'steen' (een soort burcht) door de familie Berthout die vele gebieden en heerlijkheden in de Kempen bezat. Aan de brede gracht rondom zie je dat het een verdedigend karakter had. In 1643 kwam het Rameyenhof in handen van Nicolaas Rubens, de tweede zoon van de grote schilder. In de kapel ligt een mooie Antwerpse majolicavloer uit de 16de eeuw. In de Rameyenstraat zijn sinds 1992 twee boerderijen en het kasteel, de omgeving van het kasteel, het neerhof en de dorpskern beschermd. Het kasteel is privé-eigendom en kan niet bezocht worden.

--Kruiskensberg
Laten we eerst beginnen met een verhaal: waar komt de mooie naam Kruiskensberg voor dit bedevaartsoord vandaan? Een oude tekst vertelt dat een erg zieke herder er omstreeks 1260 van een bron dronk en plots genezen was. Toen dat bekend raakte, werd er een houten kruis opgericht en de bedevaarders stroomden toe. In de 17de eeuw werden vijf putjes gegraven als symbool voor de vijf wonden van Christus. In de 19de eeuw werden deze putjes in steen gemetseld, werd er een kapel opgericht en schonk jonkheer Florent le Grelle, de kasteelheer van het Rameyenhof, een groot ijzeren kruis. De grote bedevaartsdag is Goede Vrijdag wanneer gelovigen nog steeds de kruisweg komen doen. Ook de natuurliefhebbers vinden hier wat ze zoeken: op het domein achter de kapel is een heideven gelegen en rondom het ven bevindt zich een uitgestrekte vochtige heide, afgewisseld met droge zandruggen. Het geheel is nu een gemeentelijk wandelbos met een oppervlakte van 10 ha. In 2012 werd het nieuwe speelbos officieel geopend. Wie zich tussen de totempalen waagt kan zich uitleven in de heksenkringen en de wilgentakkentunnel; je kunt er zelfs een boomhut bouwen!

--Badhuis
Het café is gebouwd in 1897 langs de Netedijk.

--Brasserie 't Oud Lier
Gezellige brasserie aan de Nete. Je kunt hier terecht voor een lekker hapje en een verfrissend drankje.

--PIME

Langs de Nete huist in een grijswit gebouw het Provinciaal Instituut voor Milieu-Educatie, kortweg het PIME. In de tuin vind je onder meer een weerstation, maar er is veel meer te beleven voor zowel kinderen als volwassenen. Centraal in rondleidingen, expo’s, workshops… staat duurzaamheid. Rondleidingen op maat zijn mogelijk. Best vooraf reserveren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten