28.2.15

Bredene


Bredene
Gebasseerd op de Fietsroute 'T Paddegat

Start : VVV Bredene
Afstand : 32 km
Bewegwijzering : Knooppunten Kust en Brugse Ommeland

DE ROUTE :

08-05-12-26-28-24-23-48-25-27-28-26-03-08


Op de route :

--Fort Napoleon
Fort Napoleon is een sprekende getuige van het belang van Oostende als vestingstad in het verleden. Het is gelegen in de duinen op de oosteroever van Oostende, op wandelafstand van de haven en de zee. Napoleon gaf in 1810 het bevel tot de bouw van het fort, wegens de dreiging vanuit Engeland. Het fort was klaar in 1814, bij de val van het keizerrijk. Het imposante bakstenen gebouw werd gerestaureerd door Erfgoed Vlaanderen. Je kunt het fort bezoeken met een audiogids in vier talen. Voorts is er een permanente tentoonstelling over het beleg van Oostende en de evolutie van de vestingbouw. Er worden verscheidene culturele manifestaties georganiseerd (tentoonstellingen, theateroptredens...). In het fort zijn er ook een gezellige restaurant-bistro en twee vergaderzalen (resp. 14 en 100 personen) ingericht.

--Heemkundig Museum Turkeyenhof
Nieuwsgierig naar welke schelpen er allemaal te vinden zijn aan de Noordzeekust? In deze museumboerderij zie je ze allemaal op een rij, een unieke verzameling met ook nog fossielen en mammoetrestanten gevonden aan de kust! Verder vind je er oude gebruiksvoorwerpen waarmee een beeld wordt geschetst van het verleden van de gemeente Bredene en de kuststreek. In juli worden er gratis folkconcerten en volksdansavonden georganiseerd. Voor wie zin heeft om even de benen uit te slaan...

--Bredene

Bredene is de familiale badplaats bij uitstek en de ideale bestemming voor wie in het voorjaar wil fietsen of wandelen in de nabije polders, 's zomers al of niet met de kinderen wil genieten van het strandleven of in het najaar wil uitwaaien aan de vloedlijn. De ongerepte duinen, het trendy 'beach house' Twins Club tussen de bundels helmgras voor de liefhebbers van allerhande watersporten, de mooie stranden met als enige kustgemeente in Belgiƫ een naaktstrand en de vele evenementen die onder meer plaatsvinden in en om het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys worden door de toeristen fel gewaardeerd. Bredene biedt een ruim palet aan logiesmogelijkheden: knusse hotelkamers, vakantiewoningen of een van de talrijke campings met centraal tussen de campingzones het recreatiedomein Grasduinen waar tal van mogelijkheden zijn voor sport en spel, en waar de natuurliefhebbers bovendien heel wat streekeigen fauna en flora kunnen bewonderen.

--'t Fietskotje
Heb je zin in een lekkere en grote pannenkoek? Dan moet je beslist naar 't Fietskotje in Bredene! Kinderen kunnen er zich uitleven op speeltuigen in een groene tuin. Het gebouw zelf is versierd met een fraaie muurschildering op een zijgevel: een vertrekkensklare fietser in een landelijk decor. Ook opvallend is er het spandoek: pannenkoeken aan de meter. En wat je op je bord krijgt is bovendien de vraag, want je hebt keuze uit liefst 65 (!) soorten bereidingen van pannenkoeken. Kiezen is dus niet zo eenvoudig! Niet echt trek in een pannenkoek? Dan kun je altijd genieten van een verfrissend biertje alvorens je je fietstocht over het fietsknooppuntennetwerk voortzet.

--Blauwe sluis
Een gezellig EET & PRAAT CAFE waar kwaliteit primeert! Bij mooi weer kan men genieten op het zonneterras.
Hier vindt u voor iedereen iets wils. De gerechten worden gemaakt en afgewerkt in eigen keuken.
Tijdens het weekend kan u bij de Blauwe Sluis kiezen uit seizoensgebonden suggesties

--Stalhille
De naam "stal-hille" verwijst naar stallen en vee op een heuvel. Na transgressies van de zee in de vroege middeleeuwen waren de hoger gelegen gebieden immers geschikt om huizen en stallen op te bouwen.
In het dorpscentrum ligt de Sint-Jan-de-Doperkerk.

--Spuikom
De Spuikom in Oostende, een havenstad in de Belgische provincie West-Vlaanderen, is een dergelijke kunstmatige waterplas van ongeveer 80 ha. Tot begin 19e eeuw werden de achterliggende polders gebruikt als natuurlijk spoeldoek om de havengeul voldoende diep te houden. Onder impuls van Napoleon werden deze polders drooggelegd en verschillende spuikommen werden aangelegd. In 1894, toen bleek dat de vier vorige spuikommen niet voldeden, was er een akkoord voor de aanleg van de huidige spuikom. De aanleg begon in 1900. Deze spuikom werd echter nooit gebruikt om de aanslibbing van de haven van Oostende tegen te gaan. In 1912, bij de eerste proefspuitingen, bleken de opgewekte stromingen schade aan te richten aan de kademuren. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de spui-inrichting vernietigd en in 1926 werd beslist om deze niet meer te herstellen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten