16.2.15

Alken


Alken

Start : Dorpsplein Alken
Afstand :50 km
Bewegwijzering : knooppunten Limburg
GPS : Laagdorp Alken

DE ROUTE :

144-146-173-149-148-153-152-136-137-121-122-125-126-138-141-143-144


Deze fietstocht brengt je langs mooie kastelen, indrukwekkende vierkantshoeves, boomgaarden met idyllische paadjes en mooie dreven door het zacht golvende landschap van Limburgs Haspengouw. Als je de route even verlaat, kun je in Kerniel de abdij Mariënlof met het Fruitstreekmuseum bezoeken. Een aanrader! Ook op je weg ligt het kasteel van Rullingen, bekend bij de fans van de soap 'Familie'.

Op de route :

--Boesc@fé
Huis Boes is het oudste burgerlijk gebouw uit de dorpskom van Kortessem. Nu is hier een leuke eetgelegenheid gevestigd, waar je even kan uitrusten bij een kopje koffie of een biertje, en een kleine of grote honger stillen.

--Sint-Pieterskerk
Deze romaans-gotische Sint-Pieterskerk is de blikvanger van de gemeente Kortessem. De kerk heeft een schip uit de 11de eeuw, een romaanse westertoren en een vroeggotisch transept. In de late 19de eeuw werd het schip van de kerk verbreed. In het interieur zijn o.a. een glasraam van 1608, de doodskist van Eleonora van Montmorency (1585), 16de-eeuwse grafstenen en een doopvont uit de 13de eeuw te zien.

--Kortessem
In het Limburgse Kortessem en haar vier deelgemeenten beland je in het typische Haspengouwse landschap: licht glooiende heuvels met boomgaarden, akkers en weiland. Zoals andere gemeenten in Haspengouw telt ook Kortessem een aantal kastelen. In de gemeente is er bovendien een park met exotische vogels en een permanente tentoonstelling van oude landbouwwerktuigen. Het oudste historische gebouw in Kortessem is de Sint-Pieterskerk, gebouwd in een romaans-gotische stijl. De kerk dateert uit de 11de-13de eeuw, net als de romaanse doopvont die in het interieur wordt bewaard. In de 18de eeuw werden wat vernieuwingen doorgevoerd. Aan de weg tussen Hasselt en Tongeren ligt het oudste kasteel van Kortessem, het kasteel van Printhagen. Het dateert grotendeels uit de 18de eeuw, maar de slottoren in Maaslandse stijl is een eeuw ouder. Het kasteel de Fauconval werd in 1850 gebouwd. De Bombroekmolen en de Luymertingemolen zijn twee gerestaureerde watermolens uit de late 13de eeuw.

--Taverne-eetcafé 't Raedthuijs
Gezellige taverne, gevestigd in het voormamilge gemeentehuis. Oplaadpunt voor electrische fietsen.

--Kasteel van Opleeuw
Op het grondgebied van Gors-Opleeuw staan niet minder dan vier kastelen, wat de rijke geschiedenis van dit Haspengouwse dorpje verraadt. Onze route leidt langs het kasteel van Opleeuw, opgetrokken in 1874. Het werd gebouwd naast een ouder en groter kasteel dat omringd was door een gracht. Het kasteel en de kasteelhoeve enerzijds, en de omgeving anderzijds zijn respectievelijk beschermd als monument en als dorpsgezicht.

--Abdij Mariënlof
Het vroegere klooster van Colen mag sinds 1990 de titel van 'abdij' dragen. Abdij Mariënlof wordt wegens haar architectonische schoonheid en rijke meubilair, haar herinneringen aan de Heilige Lutgardis, de patrones van de Vlamingen, en haar reliekschrijn van de Heilige Odilia, door duizenden toeristen bezocht. Ook de 12de-eeuwse koorstoel van de H. Lutgart wordt in de abdij bewaard. Een bezoek aan de abdij kan op weekdagen van 14 tot 17 u., op zondag van 15 tot 17 u. Gesloten op maandag en op kerkelijke feestdagen. Groepen uitsluitend na afspraak.

--Gasthuiskapel
Deze opvallend gekleurde kapel doet dienst als tentoonstellings- en concertruimte en was in de middeleeuwen een gasthuis waar de zogenaamde hospitaalridders (of ‘johannieters’ en later de ridders van de Maltezerorde) pelgrims ontvingen en verzorgden. Ook de kapel van Helshoven die je verder tegenkomt op de lange fietsroute, maakte deel uit van het netwerk gasthuizen van de johannieters.

--Borgloon
Borgloon ligt in het mooie Limburgse Haspengouw, op een steile helling aan de weg tussen Tongeren en Sint-Truiden. De stad heeft heel wat monumenten bewaard uit de tijd dat zij de hoofdplaats was van het middeleeuwse graafschap Loon, onder andere het 's Grevenhuis op de Markt, de Sint-Odulfuskerk en enkele resten van de middeleeuwse omwalling. Verscholen tussen de boomgaarden van de dertien deelgemeenten, die deel uitmaken van de Limburgse fruitstreek, zijn er talrijke kastelen zoals het kasteel van Rullingen en het kasteel van Rijkel. De smalle wegen in het glooiende landschap zijn uitstekend geschikt voor fietstochten.

--Stadhuis
Hier zie je een van de fraaiste burgerlijke gebouwen van Zuid-Limburg. Het Grevenhuis, een Maaslands herenhuis uit 1680 was oorspronkelijk de woning van de graaf van Loon. De toren van het stadhuis is 15 m hoog en wijst op het feit dat dit complex ooit aan de adel toebehoorde, want in de toren vonden postduiven hun onderkomen. Het was alleen een voorrecht van de adel en de geestelijkheid om postduiven te houden. De hal en de trapzaal zijn toegankelijk voor het publiek. Men vindt er onder andere een 12de-eeuwse charterkist, een 17de-eeuwse pijnbank voor heksen en de blazoenen van de tien Loonse steden.

--Brasserie De Nieuwe Graef
Het is er best aangenaam. Bij warm weer is het goed zitten op het terras. De bediening is vlot en vriendelijk, ook als het druk is. De dranken en hapjes zijn verzorgd.

--Sint-Odulfuskerk
De mooie Sint-Odulfuskerk staat in het centrum van de stad. Een historisch belangrijk gebouw, want hier legden de graven van Loon en vanaf 1366 de prins-bisschoppen van Luik de eed af. Deze romaanse kruiskerk is van oorsprong 11de-eeuws. De toren werd in 1406 gotisch verbouwd. Er is nog een restant van een 13de-eeuwse kloostergang te zien. In de 17de-18de eeuw werd het oorspronkelijke meubilair vervangen door eigentijdse creaties. Opmerkelijke kunstwerken zijn een 14de-eeuws crucifix en een doopvont met 13de-eeuws romaans voetstuk en gotische kuip, voorzien van vier maskers.

--Taverne Den Baron
Even verpozen tijdens je fietstocht of wandeling? Dan ben je hier aan het juiste adres! Een frisse pint, frisdrank of koffie met taart, diverse snacks of een lekker ijsje, vers gebakken pannenkoeken, een heerlijk slaatje of pasta, het staat hier allemaal op de kaart.

--Taverne De Klee
Je ontdekt deze taverne in het hartje van Haspengouw, in Borgloon, in een prachtige oude boerderij die uit 1881 dateert. Ze ligt te midden van de fruitboomgaarden in deelgemeente Kuttekoven. Er zijn drie ruime terrassen waar je van het zomerse weer kunt genieten. En bij slecht weer is er binnenin voldoende ruimte. Dit is een trefpunt van fietsers en wandelaars en ook in het fruitseizoen geniet deze taverne een grote populariteit. Ze is ingericht in een oude schuur waar je ook tal van antiquiteiten ontdekt. Je hoeft hier geenszins met honger weg te gaan want je hebt keuze uit een twaalftal eenpansstreekgerechten. Proef hier zeker eens een Kuttekovense Tripel. Dit amberkleurige biertje van 8% alcohol werd door de patroon gelanceerd naar aanleiding van de tiende verjaardag van deze taverne en het is inmiddels erg populair. Het past bovendien uitstekend bij de gerechten die er geserveerd worden.

--Jachthuis van Rullingen
In het Jachthuis van Rullingen ben je welkom voor zowel een tussendoortje als een stevig maal. Als het weer het toelaat, geniet je op het terras van de prachtige omgeving.

--Kasteel van Rullingen
Borgloon is zo rijk aan kastelen, maar liefst twaalf, dat de stad daarmee uniek is in België. Het kasteel van Rullingen, een waterkasteel uit de 17de eeuw, is vandaag een luxueus en comfortabel hotel-restaurant. Het domein rond het kasteel maakt deel uit van het Provinciaal Domein Rullingen, een van de twaalf Limburgse natuurgebieden. Dit 16 ha grote domein omvat het kasteel met slotgracht, een geometrische Franse tuin, een parkbos, een waardevolle hoogstamboomgaard met honderden fruitbomen en een heuse wijngaard van 1 ha.

--Alken
Zegt het bier Cristal Alken je iets? Inderdaad, deze lekkere pils met lage gisting wordt in dit dorp in het Limburgse Haspengouw gebrouwen. Je ziet de gebouwen van brouwerij Alken-Maes meteen als je het dorp binnenkomt. Het landelijke Alken ligt tussen Hasselt en Sint-Truiden, aan de rivier de Herk. Een ideale streek om in de lente te fietsen en te wandelen als de fruitbomen in bloei staan. In april worden er in de regio allerlei fruitevenementen georganiseerd. In Alken kun je verder nog drie oude watermolens, het recreatiedomein De Alk, zeven kastelen en de beschermde Sint-Aldegondiskerk bezichtigen.

--Sint-Aldegondiskerk
De pronkstukken van deze als monument beschermde kerk in het rustige dorpje Alken zijn twee arduinen doopvonten uit de 12de eeuw en een aantal 16de-19de-eeuwse beelden. De kerkschat omvat ook liturgisch zilverwerk en oude boeken. Alken is vooral bekend om het Cristal Alken-bier dat er gebrouwen wordt. De kerk is genoemd naar de patroonheilige van het dorp: Sint-Aldegondis. Zij wordt aanbeden tegen kanker. Op 30 januari wordt ze gevierd. De heilige Aldegondis vind je ook terug op het wapenschild van de gemeente.

--Taverne Sportwereld
Gezellige taverne met ruim terras, in het centrum van Alken.

--Domeinbos Het Holland

Het domeinbos Het Holland is een stukje ongerepte natuur in Kortessem. Toen de Vlaamse Gemeenschap het 12,5 ha grote gebied aankocht werden de populieren gekapt en vervangen door 30.000 jonge loofbomen: gewone es (40%), zomereik (35%), boskers en gewone esdoorn (elk 10%) en winterlinde (5%). Tegen ongeveer 2050 zal Het Holland uitgegroeid zijn tot een krachtig ontwikkeld, jong loofbos. Je kunt door het bos wandelen over de enige bosweg die erin aangelegd werd.


Fietsinrijpunt en start van deze route

Geen opmerkingen:

Een reactie posten