8.12.14

Valkenburg


Valkenburg

Start : Valkenburg
Afstand : 33 km
Bewegwijzering : Knooppunten Zuid-Limburg
GPS : Louis van de Maesenstraat

DE ROUTE :

59-58-57-88-87-86-85-69-68-60-59

In het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg, verscholen tussen de mosgroene heuvels ligt een bijzondere plaats: Valkenburg aan de Geul. In het hart van het beschermde natuurgebied Heuvelland flonkert het mergelstadje met haar rijke toeristische traditie. Het vijf-sterren landschap met Valkenburg als het Toscane aan de Geul is al meer dan 125 jaar een grote trekpleister voor binnenlandse en buitenlandse gasten. Door de centrale ligging in de Euregio voelt u hier bijna letterlijk de hartslag van Europa, op een steenworp afstand van internationale trekpleisters als Maastricht, Aken, Luik, Hasselt en Tongeren.

Het Geuldal rondom Valkenburg kent reeds een intensieve menselijk bewoning sinds de vroegste tijden. Het dal is zeer vruchtbaar geweest en geschikt als pleisterplaats voor de prehistorische mens.
De stad is sinds de 14e eeuw talrijke malen aangevallen, met name door de Brabanders, de Luikenaren, de Spanjaarden en de Fransen.
Onder invloed van de industriƫle ontwikkeling van de Mijnstreek en vooral ook de stad Maastricht, ontwikkelt zich in Valkenburg door de aanleg van de spoorlijn Maastricht - Aken het toerisme. In 1885 is in Valkenburg de eerste VVV in Nederland opgericht en is Valkenburg uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio, met 1,2 miljoen overnachtingen per jaar en een veelvoud aan dagjesmensen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten