27.12.13

Oudenaarde





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




Oudenaarde

Start : Aan de kerk van Oudenaarde
Afstand : 40 km
Bewegwijzering : knooppunten Vlaamse Ardennen
GPS : Sint Walburgastraat Oudenaarde

DE ROUTE :

96-46-48-47-90-88-97-95-25-88-83-80-91-84-93-96

Op de route :

Wannegem
werd al in 1810 samengevoegd met Lede. Het is beschermd als dorpsgezicht. Tussen beide staat het (private) kasteel de Ghellinck d'Elseghem (1785). 50 m voorbij de neoclassicistische Machutuskerk tref je de authentieke bistro De Zwaan.

Schietsjampettermolen.
De molen langs de Huisepont weg komt uit Houtave, waar de ontmanteling fel protest uitlokte. De plaatselijke veldwachter aarzelde zelfs niet zijn pistool te trekken. Bij de heropbouw in Wannegem hadden ze meteen een passende naam: de Schietsjampettermolen.

Bij knooppunt 25 zo'n 200 m van de route afwijken (richting 16), levert een prachtig zicht op het kasteel van Lozer op. Sedert 1654 al wordt het bewoond door de familie del la Faille d'Huysse. De barones runt er een winkeltje met gastronomische producten.

Den Ast, bekende helling uit de Ronde van Vlaanderen, neem je gelukkig bergaf! De weg kronkelt rond het kasteel van Mullem waar ooit Adrien de Gerlache woonde, de Zuidpoolreiziger die in 1897 de expeditie met de Belgica leidde .

In Mullem krijgen gevelstenen een okeren en luiken een groene toets, wat het dorpje een pittoresk karakter geeft. Het vormde ooit het decor voor de tv-reeks 'Hard Labeur'. Ook het authentieke dorpscafé 'In de Kroon' is bekend van films en reportages.

De Markt van Oudenaarde is een mooie afsluiter. Blikvanger is het stadhuis, een mooi voorbeeld van Brabantse laatgotiek uit de 16de eeuw. Qua
schoonheid kan het best de vergelijking met de stadhuizen van Brussel of Leuven doorstaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten